Europsky parlament
Minúta ticha za zavraždeného novinára Jána Kuciaka. PHOTO: © European Union- EP.

Vražda Jána Kuciaka: Poslanci chcú do vyšetrovania plne zapojiť Europol a zlepšiť ochranu novinárov

Do vyšetrovania vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej by sa mal plne zapojiť Europol a EÚ by mala prijať opatrenia na zlepšenie ochrany novinárov a oznamovateľov.

To bolo hlavné posolstvo rozpravy, ktorá v nadväznosti na vraždu investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej prebehla v stredu popoludní na pôde Európskeho parlamentu.

Poslanci vyzvali na nezávislé a dôkladné medzinárodné vyšetrovanie – s plným zapojením Európskeho policajného úradu (Europol), ktoré by viedlo k skorému potrestaniu páchateľov. Požadovali tiež opatrenia na úrovni členských štátov, ako aj na úrovni EÚ, ktoré by zaistili bezpečnosť novinárov, blogerov a oznamovateľov korupcie v celej Únii.

Predmetom diskusie boli tiež odhalenia Jána Kuciaka, ktoré priniesol jeho posmrtne zverejnený článok, o údajnom zneužívaní fondov EÚ a možnom prepojení medzi skupinami organizovaného zločinu a politikmi na Slovensku. Poslanci vyzvali na ich dôsledné prešetrenie, a to aj s pomocou Európskeho úradu pre boj proti podvodom (OLAF). Vyzvali tiež Európsku komisiu, aby obnovila vydávanie výročnej správy o boji proti korupcii v EÚ.

Plénum sa v rozprave oprelo o zistenia ad hoc delegácie šiestich poslancov EP, ktorá navštívila Slovensko v dňoch 8. – 9. marca v rámci takzvanej prieskumnej pracovnej cesty. Parlament prijme k tejto téme aj samostatné uznesenie, o ktorého znení budú poslanci hlasovať počas aprílového plenárneho zasadnutia v Štrasburgu.

Poslanci si pamiatku zavraždených Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej uctili minútou ticha počas plenárneho zasadnutia v Bruseli dňa 28. februára. Predseda EP vraždu novinára a jeho snúbenice dôrazne odsúdil, zasadil sa za lepšiu ochranu novinárov pri výkone ich povolania a vyzval slovenské orgány na odhalenie pravdy.

Reakcie slovenských poslancov

„Súčasná vláda nie je schopná riešiť problémy traumatizujúce Slovensko, na ktoré poukazoval Ján Kuciak: systémová korupcia, klientelizmus a prepojenia na organizovaný zločin. Vláda nedokázala prinavrátiť slovenskej ani európskej verejnosti dôveru v spravodlivosť a nezávislosť vyšetrovania tejto bezprecedentnej úkladnej vraždy,‟ uviedol poslanec Eduard Kukan (EPP, SK).

Viac..  Slovenskí europoslanci žiadajú SZĽH, aby hráči z KHL nehrali v reprezentácii

„Vražda dvoch mladých ľudí je ohavný čin, ktorý je potrebné dôsledne vyšetriť a páchateľov potrestať. Podobný ohavný čin sa môže stať kdekoľvek, ak nezačneme dôsledne bojovať proti organizovanému zločinu, daňovým podvodom a rajom, pretože tomu sa najviac venujú investigatívni novinári, a preto sú zastrašovaní a potrebujú ochranu,‟ uviedla poslankyňa Monika Smolková (S&D, SK).

„Nemôžeme dopustiť, aby v Európskej únii vraždili novinárov. Musíme urobiť všetko pre to, aby sa podobné tragédie, ako sa udiali na Slovensku a na Malte, už neudiali. Ochrana pri vyhrážkach a súčinnosť s policajnými orgánmi by mala byť úplnou samozrejmosťou,‟ uviedol poslanec Ivan Štefanec (EPP, SK).

„Vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej musia byť objasnené, a vrah aj objednávateľ postavení pred súd. Nemenej dôležité je aj vyšetrenie korupčných schém medzi mafiou a Ficovou vládou, na ktorých Ján Kuciak pracoval. K objasneniu rozkrádania eurofondov by mali prispieť aj európske vyšetrovacie orgány,‟ uviedol poslanec Richard Sulík (ECR, SK).

O red

Odporúčame pozrieť

Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

Európsky parlament v utorok schválil predĺženie dočasných opatrení na liberalizáciu obchodu pre Ukrajinu a zároveň …

Consent choices