Vybor EP
Schôdza Výboru EP. PHOTO: © European Union- EP.

PREHĽAD: Toto je program europarlamentu, riešiť bude najmä slobodu médií a ochranu pracujúcich

Europoslanci sa budú tento týždeň zaoberať ochranou zamestnancov pred karcinogénmi, tlakom na novinárov a dosadením Martina Selmayra na miesto generálneho tajomníka v Európskej komisii.

Výbor pre zamestnanosť a sociálne veci bude v utorok bude hlasovať o aktualizovaných pravidlách na ochranu zamestnancov pred karcinogénmi. Cieľom je chrániť pracovníkov pred karcinogénnymi látkami, aké produkujú napríklad naftové motory.

V novej iniciatívnej správe o slobode médií poslanci volajú po bezpečnom prostredí pre novinárov a ďalších pracovníkov. Hlasovať o nej sa bude v utorok vo výbore pre občianske slobody. Zdôrazňujú potrebu a dôležitosť nezávislých a rozmanitých médií, ktoré musia byť plnou súčasťou demokratického systému.

Výbor pre kontrolu rozpočtu bude v utorok rokovať s komisárom pre rozpočet a ľudské zdroje Güntherom Oettingerom o vymenovaní Martina  Selmayera do funkcie generálneho tajomníka Európskej komisie. V apríli bude o tejto otázke hlasovať celé parlamentné plénum.

Systém eCall a streaming v zahraničí

Od 1. apríla vstúpia do platnosti dve nové nariadenia, ktoré majú priamy vplyv na každodenný život občanov.

Viac..  Bilčík: Kým slovenská vláda stupňuje útoky na médiá, EÚ posilňuje slobodu a ochranu novinárov

Všetky nové modely áut a dodávaok predávané v EÚ, budú musieť mať v povinnej výbave tzv. systém eCall, čo je palubné zariadene pre tiesňové volania, ktoré pri nehode automaticky upozorní záchranné zložky. Očakáva sa, že by to mohlo pomôcť znížiť počet úmrtí pri dopravných nehodách.

Nové pravidlá, ktoré sa týkajú služieb prenosu dát umožnia občanom EÚ prístup k ich predplateným službám, ako sú napríklad filmy, videohry, či hudba aj v čase, keď nie sú v svojej domácej krajine.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices