Polsko
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Vyraziť do Poľska na nákupy nemusí byť lacná záležitosť. Vláda zvažuje zavedenie mýta

VARŠAVA / Poľsko bojuje s výrazným znečistením ovzdušia. Preto vláda zvažuje zavedenie poplatkov, ktoré by obmedzili vstup automobilov najmä do väčších miest.

Smog je veľkým problémom v poľských veľkomestách. V minulosti mohli za znečistené ovzdušie zastaralé kotle, ale v dnešnej dobe sa k nim pridali aj automobily.

Poľská vláda preto zvažuje myšlienku zavedenia mýta pri vjazde do miest. Mýto by malo byť súčasťou novely zákona o biopalivách. Táto novela zároveň zavádza aj emisný poplatok pri nákupe paliva a motorového oleja. Do bezemisných zón by pritom mohli iba autá, ktoré sú poháňané elektrinou, vodíkom alebo plynom.

Poplatok za vjazd do mesta by mal byť v prepočte až 6 eur za deň alebo 60 centov za hodinu. Názory na mýto sa líšia a väčšina obyvateľov považuje sumu za príliš vysokú. Rozhodnutie by podľa zámerov vlády bolo na jednotlivých radniciach, ktoré by neurčili len kde konkrétne je zóna nevyhnutná, ale aj aká bude výška poplatku. Peniaze z mýta by využívali práve jednotlivé mestá, ale museli by ich využiť na nákup ekologických mestských autobusov. „V centre musí byť prioritou mestská hromadná doprava, metro, električky a autobusy. Momentálne tento druh dopravy nie je tým hlavným,“povedal pre ct24 aktivista organizácie Mesto je naše, Stefan Kotyk.

Viac..  Porušovanie sankcií bude v EÚ trestné. Naprieč krajinami sa zavádzajú prísne tresty

Poliaci sú na autách závislí, keďže viac než polovica za prácou do miest dochádza a úplné zamedzenie by znamenalo obrovské problémy. Poľský premiér v minulosti vyjadril zámer, že by chcel, aby do ôsmich rokov v zemi jazdilo milión elektromobilov.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Nové nabíjačky elektromobilov berú už iba platobné karty, hotovosť neplatí

Od 13. apríla musia byť všetky nové nabíjacie stanice pre elektromobily a čerpacie stanice pre …

Consent choices