Trump
Americký prezident Donald Trump. PHOTO: © European Union.

Francúzsko, Británia a USA zaútočili na Sýriu. Rusko o ich kroku vedelo vopred

WASHINTON/DAMASK / Americký prezident Donald Trump nariadil v noci z piatka na sobotu stredoeurópskeho času cielené údery proti Sýrii ako reakciu na chemický útok spred týždňa, ktorý USA pripisujú sýrskemu režimu. Útok práve prebieha, uviedol Trump počas svojho vystúpenia v televízii.

Francúzsko, Británia a USA bojujú proti barbarstvu, upozornil prezident Trump. Podľa agentúry Reuters zaznela vo východnej časti sýrskej metropole Damask séria výbuchov.

Podľa americkej televízie CNN použili pri útoku s najväčšou pravdepodobnosťou riadené rakety, ktoré mohli byť odpálené z plavidiel v stredozemnom mori, ale aj z lietadiel, ktoré sa mohli priblížiť k sýrskemu vzdušnému priestoru, bez toho, aby do neho prenikli.

Útok Západu proti Sýrii je urážkou ruského prezidenta Vladimira Putina, oznámil ruských veľvyslanec vo Washingtone Anatolij Antonov. „Upozorňovali sme, že takáto akcia bude mať svoje dôsledky,“ uviedol diplomat vo svojom prehlásení. „Naše varovania boli ignorované,“ dodal.

Útoky boli reakciou na chemický útok, ktorý bol podľa Trumpa „významnou eskaláciou v používaní chemických zbraní týmto strašným režimom“. Trump zdôraznil, že je pripravený v útokoch pokračovať, pokiaľ Sýria neprestane v používaní chemických zbraní.

Britská premiérka Theresa May potvrdila, že vydala povolenie britským silám v zahraničí ku koordinovaným a cieleným útokom s cieľom obmedziť chemické kapacity sýrskeho vládneho režimu.

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že rakety odpálené námornými a leteckými silami USA, Francúzska a Británie nezasiahli žiadnu z oboch ruských základní Tartús a Hmímím v Sýrii. Informovala o tom agentúra TASS.

Francúzska ministerka obrany Florence Parly uviedla, že Rusko bolo vopred informované o raketovom útoku USA, Británie a Francúzska v Sýrii. Francúzsky minister zahraničia Jean-Yves Le Drian zas uviedol, že operácia je podľa neho legitímna, primeraná a obmedzená. „Nehľadáme konfrontáciu a odmietame logiku eskalácie, preto sme spolu s našimi spojencami zaistili, aby Rusi dostali varovanie vopred,“ uviedla ministerka Parly.

Ruská protivzdušná obrana sa nijak nepodieľala na zastavení amerického raketového útoku proti Sýrii, uviedlo podľa Interfaxu ruské ministerstvo obrany. „Žiadna z riadených striel vypálených USA a ich spojencami nevstúpia do zóny ruskej leteckej obrany v okolí Tartúsu a Hmímímu,“ uviedlo sa v prehlásení ruskej armády.

Ruske ministerstvo obrany zároveň informovalo, že Sýria použila zbrane ruskej výroby k vlastnému zásahu proti spojeneckým raketám. „Sýrske vojenské letisko Dumajr východne od Damasku bolo napadnuté 12 riadenými strelami. Protivzdušná obrana sýrskych ozbrojených síl zastavila všetky tieto strely,“ uviedlo ministerstvo.

Pri nočnom útoku USA a spojencov na vládne a vojenské ciele v Sýrii boli použité strely Tomahawk, teda riadené strely s plochou dráhou letu. Vojenský úder by sa ale mohol opakovať v prípade, že Sýria opäť prekročí hranicu, uviedol francúzsky minister zahraničia. Asad podľa neho ale posolstvo úderu pochopil. 

Viac..  J. Borrell: Európe bezprostredná vojna s Ruskom nehrozí, netreba zveličovať

Predstavitelia iných krajín reagovali na nočný zásah USA a spojencov

Sýrske štátne informačné prostriedky označili trojstranný vojenský útok USA, Francúzska a Británie za agresiu a tiež za flagrantné porušenie medzinárodného práva. Podľa nich je zásah odsúdený na neúspech a nezachráni teroristov pôsobiacich v Sýrii. Štátne médiá uviedli, že západné rakety spôsobili iba materiálne škody vo výskumnom komplexe Barzá východne od Damasku.

Sýrske ministerstvo zahraničia podľa agentúry SANA uistilo, že sýrska armáda je odhodlaná obnoviť bezpečnosť a stabilitu vo všetkých kútoch krajiny. Západný útok v žiadnom prípade neovplyvní odhodlanie sýrskej armády pokračovať v boji proti radikálom, uviedlo ministerstvo. „Táto agresia len rozdúcha napätie vo svete,“ uviedlo podľa citácií v domácich médiách ministerstvo.

Politické riešenie je jediný spôsob, ako vyriešiť krízu v Sýrii, uviedla čínska diplomacia. Vyzvala k medzinárodnému vyšetreniu údajného chemického útoku.

Rusko dôrazne odsúdilo útok USA a spojencov v Sýrii. Podľa prezidenta Putina Moskva zvolá mimoriadne zasadnutie Rady bezpečnosti OSN. Prezident Putin uviedol, že je úder aktom agresie voči suverénnemu štátu a ďalej zhorší humanitárnu situáciu v krajine. 

Zásah krajín odsúdilo aj iránske ministerstvo zahraničia, ktoré varovalo pred následkami, ktoré môže mať zásah v dotknutom regióne. Informovala o tom televízia Al-Manár, ktorá patrí libanonskému Hizballáhu, teda spojencovi Damasku a teheránu. Iránsky najvyšší duchovný a politický vodca označil útok za zločin a vedúcich predstaviteľov USA, Británie a Francúzska za zločincov.

Izrael si naopak myslí, že bol zásah USA, Británie a Francúzska oprávnený. Západ podľa Izraela postupoval podľa minuloročného Trumpovho varovania, ktoré podľa Damask ignoroval.

K zásahu krajín sa vyjadril aj nemecká kancelárka Merkel, ktorá uviedla, že Nemecko podporuje akciu proti Sýrii. Považuje ju za nutnú a primeranú, aby Damask upustil od ďalších chemických útokov.

Predseda Európskej komisie Jean Claude Jucker po vojenskej akcii krajín zdôraznil, že chemické útoky sýrskeho režimu voči civilistom musia skončiť. Podľa neho nebol nedávny útok v sýrskej Dúmé prvým použitím chemických zbraní režimom Bašára Asada. Musí ale byť posledným, dodal. Operáciu USA, Británie a Francúzska vo vyhlásení podporil aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Lagardová: Európa a USA by nemali súťažiť o to, kto ponúkne vyššie dotácie

Európa a USA by sa mali vyhnúť ponúkaniu nadmerných ekonomických výhod v snahe podporiť hospodársky …

Consent choices