Pellegrini
Slovenský premiér Peter Pellegrini. PHOTO: © European Union.

Pellegrini sa postavil za vojenský zásah v Sýrii. SNS je znepokojená

BRATISLAVA / USA, Británia a Francúzsko v noci z piatka na sobotu vojensky zasiahli v Sýrii. Americký prezident Donald Trump so svojimi spojencami uviedol, že išlo o reakciu na údajné použitie chemických zbraní v Sýrii, ktoré bolo podľa ich slov vedené režimom Bašára al Asada. Slovenská republika vníma tento zásah ako snahu zamedziť ďalšiemu použitiu chemických zbraní proti civilistom v Sýrii. Slovenská národná strana je ale znepokojená.

Slovenská republika vníma cielený zásah spojencov na vojenskú infraštruktúru pod kontrolou sýrskej vlády ako snahu zamedziť ďalšiemu použitiu chemických zbraní proti civilistom v Sýrii, uviedol hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Susko. „Vojenský zásah vnímame ako limitovaný a presný úder voči vojenským cieľom, ktoré sa podieľajú na plánovaní a výkone chemických útokov,“ dodal.

Podľa Suska je nespochybniteľné, že v Sýrii došlo v uplynulých rokoch k opakovanému použitiu chemických zbraní proti civilnému obyvateľstvu, napriek tomu, že sýrska vláda už v roku 2013 na seba prevzala záväzky vyplývajúce z Dohovoru o zákaze chemických zbraní zlikvidovať svoje zásoby týchto zbraní, ako aj kapacity pre ich výrobu.„Slovenská diplomacia použitie akékoľvek chemických zbraní čo najostrejšie odsudzuje a považuje ho za neprípustné. Opakovane pripomíname nevyhnutnosť intenzívneho diplomatického úsilia, ktorého cieľom musí byť nájsť riešenie sýrskeho konfliktu a ukončiť utrpenie nevinných ľudí,“ uviedol Susko.

Slovenská národná strana je znepokojená. Podporuje mierové riešenie

Slovenská národná strana ale prijala správy o použití sily so znepokojením, pretože zasahujúce krajiny nemali mandát Rady bezpečnosti OSN, uviedol podpredseda SNS a predseda Výboru Národnej rady pre obranu a bezpečnosť Anton Hrnko. „Uvedomujeme si, že situácia v celej oblasti východného Stredomoria je dlhodobo zložitá, avšak posledný vývin po vojenskej porážke tzv. Islamského štátu vzbudzoval nádej, že zainteresované veľmoci sa pokúsia nájsť modus vivendi, ktorý by ťažko skúšaným národom Blízkeho východu konečne priniesol mier. Nevidíme radi, aj keď ide o našich spojencov, ak sa v medzinárodných vzťahoch uplatňuje systém najskôr udri a potom zisťuj, či úder bol oprávnený,“ uvádzajú vo vyhlásení národniari. Slovenská národná strana bude v rámci vládnej koalície pôsobiť tak, aby vláda SR na všetkých fórach podporovala mierové riešenia medzinárodných vzťahov a iné riešenia sa neprijímali mimo rámca existujúceho medzinárodného práva. Podľa Hrnka je použitie chemických zbraní neospravedlniteľné, ale prijímať opatrenia vojnového charakteru na základe „príliš hodnoverných domnienok“ neprispieva stabilizácii medzinárodných vzťahov. „Vyslanie tímu Organizácie pre zákaz chemických zbraní do Sýrie vyvolalo opodstatnené očakávania, že sa domnienky zmenia na istotu v prospech jednej alebo druhej strany, a teda sa aj príjmu adekvátne opatrenia v súlade s medzinárodným právom. Žiaľ, nestalo sa. Opäť vzniknú pochybnosti, ktoré ešte viac zostria aj tak už príliš veľké napätie na medzinárodnej scéne,“ konštatuje Hrnko. Zodpovednosť hlavných aktérov medzinárodných vzťahov je mimoriadne veľká, zdôrazňuje sa v stanovisku národniarov. „Musia urobiť všetko, čo je v ich silách, aby pre ľudstvo zabezpečili trvácny mier“.

Mesežnikov: USA, Británia a Francúzsko stanovili neprekročiteľnú červenú líniu

„Spojené štáty, Francúzsko a Británia, ktoré nadránom zaútočili proti trom cieľom na západe Sýrie, aby potrestali prezidenta Baššára al-Asada za chemický útok proti civilistom, stanovili neprekročiteľnú červenú líniu, ktorou je používanie zakázaných zbraní,“ uviedol politický analytik Grigorij Mesežnikov. Američania, Briti a Francúzi si podľa Mesežnikova vytypovali objekty, ktoré majú súvislosť s používaním chemických zbraní. Dodal, že teraz bude potrebné vyhodnotiť, či to postačovalo na vyradenie schopnosti používať chemické zbrane.

Viac..  Jozef Mihál: Podporujem dohodu dosiahnutú v trialógoch vo veci reformy trhov EÚ s plynom a vodíkom

Podľa Mesežnikova bol útok očakávaný a bolo dobré, že západ aspoň takto zareagoval. Zároveň zdôraznil, že bolo veľmi dôležité aj to, že Turecko túto akciu podporilo, síce nie vojensky, ale súhlasilo s týmto útokom. „Ešte pred dvoma týždňami Turci s Rusmi rokovali o tom, čo ďalej v Sýrii, ale ukazuje sa, že Turecko má svoje záujmy, ktoré sú v rozpore s krajinami, ktoré podporujú sýrsky režim, a to s Ruskom a Iránom,“ povedal Mesežnikov.

Ruský prezident Vladimir Putin útok odsúdil ako agresiu. Podľa Mesežnikova sa tak Rusko postavilo za zločinecký režim, ktorý už má na svedomí stovky tisíc obetí. “Rusko sa tým v podstate ešte väčšmi odkláňa od civilizovaného nezávislého spoločenstva. Okrem toho, že tam chce zachovať režim naklonený Rusku, tak tam rieši aj svoje vnútropolitické otázky. Posilňujú mobilizáciu občanov Ruskej federácie v rétorike protizápadnej. Ale museli počítať s tým, že odpoveď v podobe tohto útoku príde,“ pripomenul.

Mesežnikov verí, že po tomto útoku spojencov skončí Asad so zabíjaním svojich ľudí pomocou chemických zbraní. “Toto už môžem vyhodnotiť dnes. A aký to môže mať dopad na situáciu v regióne? Myslím si, že každé posilnenie demokratického spoločenstva západných štátov v tých regiónoch, kde sú nejaké konflikty, môže prispieť k pozitívnemu vývoju,“ uviedol Mesežnikov. Dodal, že Baššár al-Asad teraz zrejme zváži, či sa mu oplatí používať chemické zbrane, lebo západ má kapacity na to, aby oslabil nielen schopnosť používať chemické zbrane, ale celkovo vojenské. „V prípade, ak by pokračoval v tom, čo robil doteraz, tak príde ešte silnejšia odpoveď,“ doplnil.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Lagardová: Európa a USA by nemali súťažiť o to, kto ponúkne vyššie dotácie

Európa a USA by sa mali vyhnúť ponúkaniu nadmerných ekonomických výhod v snahe podporiť hospodársky …

Consent choices