europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Europoslanci rozhodli o termíne konania budúcoročných volieb do Európskeho parlamentu

Poslanci v stredu podporili návrh Rady, aby sa nasledujúce voľby do EP uskutočnili v dňoch 23. – 26. mája 2019. Parlament tiež schválil kalendár svojich budúcoročných plenárnych zasadnutí.

Termín volieb do Európskeho parlamentu navrhla Konferencia predsedov (predseda EP a lídri politických skupín) ešte 11. januára. Následne sa ním zaoberala Rada (ministrov) EÚ, ktorá ho 13. marca formálne predložila a zaslala poslancom. Návrh spracoval Výbor EP pre ústavné veci, ktorý ho podporil v pondelok večer a posunul plénu EP na schválenie. Parlament termín volieb v stredu pomerom hlasov 492 (za): 14 (proti): 24 (zdržalo sa hlasovania) podporil.

Voľbám do Európskeho parlamentu budú tiež prispôsobené termíny budúcoročných plenárnych zasadnutí EP, ktoré poslanci schválili v samostatnom hlasovaní.

Vyhlásenie spravodajkyne 

„Ďalšie voľby do Európskeho parlamentu sa uskutočnia v dňoch 23. – 26. mája 2019. Čas sa kráti. Občania Európskej únie pristúpia k urnám, aby si po deviatykrát zvolili Európsky parlament a zapojili sa tak do jeho práce,‟ uviedla spravodajkyňa Danuta Hübner (EPP, PL).

Viac..  R. Metsola: Schengenský priestor nebude úplný, kým nebude zahŕňať aj Rumunsko

Ďalší postup 

Schvaľovanie termínu volieb do Európskeho parlamentu je po konzultácii s poslancami temer na konci. Rada by mala celú procedúru ukončiť do júla, aby poskytla členských štátom dostatok času na zorganizovanie budúcoročných volieb. 

Súvislosti

Podľa aktu o voľbách z roku 1976 by sa voľby do Európskeho parlamentu, v nadväznosti na prvé priame voľby do EP v dňoch 9. – 12. júna 1979, mali konať medzi 6. a 9. júnom 2018. Rada však môže jednomyseľne – v určitom časovom rámci – navrhnúť iný termín konania volieb, ktorý však musí skonzultovať s Európskym parlamentom.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices