utecenci, migranti
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Vojaci ISIS mieria do Európy, tvrdí OSN. Chystá sa druhá vlna migrácie

SÝRIA / Podľa predstaviteľov OSN sa vojaci ISIS spoločne s ďalšími extrémistami snažia dostať zo Sýrie do Európy. Chcú vraj využiť ďalšiu utečeneckú vlnu.

Pridali by sa tak k ľuďom, ktorí pre zhoršujúcu sa potravinovú krízu prichádzajú z afrického regiónu Sahel na južnom okraji Sahary. O celej situácií informoval denník The Guardian. Ako uviedol šéf Svetového potravinového programu OSN David Beasley, islamisti podľa ich informácií spolupracujú s africkými teroristickými skupinami a snažia sa vyvolať novú migrantskú vlnu, pričom ich cieľom je práve Európa. Úrady by tak podľa neho mali zvýšiť kontrolu voči utečencom.

Islamisti, ktorí boli nútení zo Sýrie utiecť, sa spojili s africkými teroristami a využívajú nedostatok jedla v tamojších oblastiach vo svoj prospech. „Nie je to po prvýkrát, čo sa teroristi o niečo také pokúsili. Pred rokmi sa ale jednalo o jedincov, teraz medzi utečencami môžeme očakávať desiatky až stovky islamistov,“ vysvetlil šéf Beasley. „Máme správy o tom, že ISIS je v kontakte so skupinami ako Boko Haram či  al-Káida. Rozdeľujú si územie a zdroje. Ich hlavným cieľom je ale infiltrovať európske štáty a narušiť ich stabilitu. Jednoducho chcú spôsobiť chaos,“ dodal.

Európa mala doteraz problém s 20 miliónmi utečencov zo Sýrie. Pokiaľ sa ale bude táto kríza v Afrike prehlbovať, tak  Európa sa môže pripraviť až na 500 miliónov ľudí, ktorí budú hľadať útočisko. Podľa slov Beasleyho je v Sýrií stále viac ako 2000 vojakov aj napriek tomu, že sa im v minulosti podarilo rozbiť Islamský štát. „Čakajú na moment našej nepozornosti,“ poznamenal.

Viac..  Scholz varoval pred voľbami do EP pred nárastom pravicového populizmu

David Beasley počas prezidentských volieb v USA plne podporoval Donalda Trumpa, ktorý ho neskôr vymenoval za šéfa Svetového potravinového programu OSN. Trump taktiež navýšil rozpočet programu z 39 miliárd na necelých 63 miliárd. Ale ani táto suma nepomohla k zlepšeniu situácie v Sahel. Agentúra preto musela zredukovať potravinové balíčky v iných krajinách, ktoré trpia krízou. „Máme nedostatok darcov, to je fakt. Vedľa toho čelíme kríze v Sahel, Sýrii, Jemene, Somálsku, Južnom Sudáne, Nigérii, v KĽDR. Našu pomoc okamžite potrebuje celkom 20 krajín. My im ju zatiaľ ale poskytnúť nevieme,“ povedal na záver David Beasley.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices