Komisia
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Pre Európu budú platiť nové pravidlá, týkajú sa správ na internete

BRUSEL / Európska komisia v rámci boja proti falošným správam na internete navrhla vytvorenie kódexu Európskej únie pre zaobchádzanie s dezinformáciami. Chce tiež podporiť vznik európskej siete nezávislých overovateľov správ a podniknúť kroky, ktoré majú povzbudiť kvalitnú žurnalistiku a šírenie mediálnej gramotnosti.

Európska komisia svoje návrhy predstavila v Bruseli. „Dezinformácie ako nástroj ovplyvňovania politiky nie sú žiadnou novinkou,“uviedol eurokomisár pre digitálny trh Andrus Ansip. Nové technológie, hlavne tie digitálne, podľa neho rozšírili dosah dezinformácií v online prostredí, čo môže ohroziť demokraciu i spoločnosť v Európe.

Komisia zároveň vyzvala všetky zúčastnené internetové platformy a sociálne siete, aby jednali podľa spomínaného akčného plánu zameraného na spoločný európsky prístup. „Budeme pozorne monitorovať pokrok a pokiaľ sa ukáže, že výsledky sú neuspokojivé, do decembra navrhneme ďalšie kroky. Samozrejme vrátane opatrení regulačného charakteru,“ vyjadrila sa komisárka pre digitálnu ekonomiku a spoločnosť Marija Gabrielová.

Kódex týkajúci sa zaobchádzania s dezinformáciami by podľa Európskej komisia mali online platformy vytvoriť do júla. Jeho cieľom má byť okrem iného, zaistenie transparentnosti sponzorovaného obsahu, najmä politickej reklamy a obmedzenie možnosti takúto reklamu zacieliť na konkrétnu skupinu užívateľov. Kódex má tiež pomôcť transparentnejšie informovať o fungovaní algoritmov, umožniť ich overovanie treťou stranou a tiež by mal užívateľom uľahčiť zobrazovanie rôznych zdrojov informácií. Zavedením kódexu by mali vzniknúť aj kroky pre identifikáciu a odstraňovanie falošných účtov.

Viac..  Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

Navrhovaná nezávislá európska sieť overovateľov informácií by si podľa komisie mala stanoviť jednotnú pracovnú metódu. Mala by zdielať informácie o osvedčených postupoch a usilovať sa o čo najvyšší počet opráv chybných faktov v správach v celej únii.

Komisia chce taktiež podporiť zvyšovanie mediálnej gramotnosti, a tým aj kritický prístup k internetovému obsahu. Školy by mali napríklad v tomto smere dostávať vzdelávacie materiály.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

digitalizacia, online

EÚ online platformám: Eliminujte dezinformácie o voľbách, inak riskujete postihy

Európska komisia ako najvyšší orgán EÚ sa chystá prijať nové prísnejšie smernice pre veľké sociálne …

Consent choices