Slovensko
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Súčasťou Európskej únie sme 14 rokov. Výhody prevyšujú nedostatky, tvrdia politici

BRATISLAVA / Slovensko je už 14 rokov súčasťou polmiliardovej Európskej únie. Hoci toto najvyspelejšie ekonomické zoskupenie na svete má aj svoje problémy, pozitíva výrazne prevažujú.

Mnohí si nevedia predstaviť, že by sme súčasťou Európskej únie neboli. Na druhej strane, tí starší si ešte pamätajú hranice, prehnanú byrokraciu či intenzívne prehliadky. Slovensko tak pri bilancovaní musí priznať, že vstupom do Európskej únie veľa získalo.

Pri porovnaní toho, čo sme vložili do vstupu do Európskej únie a čo sme od nej získali, sme výrazne v pluse. „Vidíme nové cesty, zrekonštruované materské škôlky, parky alebo obnovené domy. Ak vidíme akúkoľvek investíciu, ktorá sa v meste alebo v obci nachádza, tak je na 80 percent pravdepodobné, že bola financovaná z Európskych fondov,“ povedal podpredseda vlády pre investície Richard Raši.

„Pre mňa je Európska únia symbolom slobody. Slobody pohybu, slobody možností sa rozbíjať, slobody v tom zmysle, že zavádzame do právneho poriadku posilnenie právneho štátu, demokracie,“uviedol minister spravodlivosti Gábor Gál.

Viac..  Inštitúcie EÚ sa dohodli na nástroji na reformu a rast pre západný Balkán

Niektorí si ale uvedomujú, že stále existujú aj problémy. „Môžeme cestovať, pracovať aj žiť v Európskej únii a za tých 14 rokov sme v Únii aj usadili. Zároveň ale vieme, že musíme vyriešiť aj tie veci, ktoré nefungujú, ako napríklad zneužívanie eurofondov na Slovensku a ochrana vonkajších hraníc Európskej únie,“ poslanec Miroslav Beblavý.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices