Pellegrini
Premiér Peter Pellegrini. PHOTO: © European Union-EP.

Premiér Pellegrini žiada pre Slovákov v Rakúsku rovnaké sociálne výhody

VIEDEŇ / Slovenský premiér Peter Pellegrini sa stretol so svojim kolegom z Rakúska kancelárom Sebastianom Kurzom a vyžiadal si podklady k novele zákona o zmenách pri vyplácaní sociálnych dávok pre zahraničných občanov pracujúcich v Rakúsku. Pellegrini tiež Kurza pozval do Bratislavy s tým, že rakúsky kancelár prisľúbil, že príde v dohľadnom čase.

„O tom, ako budú pre Slovákov pracujúcich na území Rakúska obmedzené sociálne dávky sme si vyžiadali od rakúskych partnerov podklady, pretože hovorí sa o mnohých variantoch, a preto si to chceme detailnejšie pozrieť,“ uviedol Pellegrini. „Ak niekto platí rovnakú úroveň sociálnych odvodov a daní, mal by poberať aj rovnaké sociálne výhody,“ dodal premiér na margo sociálnych príplatkov pre Slovákov žijúcich v Rakúsku, v ktorých chce Rakúšania škrtať.

Rakúsky kancelár ale uviedol: „Ak Slovák pracuje v Rakúsku a jeho deti žijú v Rakúsku, dostáva presne taký istý príspevok, ako ktorýkoľvek Rakúšan, Dán či Čech. Pokiaľ pracuje v Rakúsku, no jeho deti žijú na Slovensku, dostane pomernú čiastku z rakúskych príplatkov, upravené na miestnu úroveň. Slováci teda získajú stále vyššiu čiastku, ako je slovenská dávka.“

Slovensko a Rakúsko chcú byť konštruktívni aj v otázke migrácie v rámci Európskej únie a ochrane vonkajších hraníc. Podľa Pellegriniho je nutné nielen prispieť istým druhom solidarity či pomoci, ale aj aplikovať reálne opatrenia. „Ja si myslím, že ak každý štát priloží svojím spôsobom ruku k dielu, môže z toho byť niečo dobré a prospešné pre všetkých. Očakávam, že o týchto otázkach je potrebné debatovať a prijať skutočné opatrenia, ktoré budú zavedené do praxe,“ doplnil Pellegrini.

Viac..  Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

Ako uviedol rakúsky kancelár, na niektoré témy majú krajiny rozdielny názor. Ide napríklad o otázku jadrovej energetiky. Podľa Kurza sú vzťahy Slovenska a Rakúska jedinečné pre vzdialenosť Bratislavy a Viedne, aj preto je namieste rozšírenie spolupráce vo viacerých oblastiach. Pellegrini tiež Kurza uistil, že politická situácia na Slovensku je stabilná a chce krajinu doviesť úspešne až k riadnym parlamentným voľbám v roku 2020. Na spoločnom brífingu po pracovnom stretnutí Pellegrini tiež uviedol, že Rakúsko je pre Slovensko strategickým partnerom a stále sú možnosti, ako spolupracovať intenzívnejšie vo viacerých oblastiach, či postupovať spoločne pri celoeurópskych témach.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices