Theresa May
Britská premiérka Theresa May. PHOTO: © European Union.

Plán britskej premiérky Theresy Mayovej na colné partnerstvo s EÚ je podľa Johnsona pochabý

LONDÝN / Plán britskej premiérky Theresy Mayovej na colné partnerstvo Veľkej Británie s Európskou úniou po odchode krajiny z bloku je podľa britského ministra zahraničných vecí Borisa Johnsona „pochabý“.

Pre utorkové vydanie denníka Daily Mail šéf britského rezortu diplomacie označil myšlienku partnerstva za „pochabú“ a povedal, že by vytvorila „celú novú sieť byrokracie“. Johnson dodal, že Mayovej idea je „úplne neodskúšaná a veľmi, veľmi by sťažila dohody o voľnom obchode“.

Johnsonovo odmietnutie partnerstva je v ostrom kontraste s vyjadrením britského ministra pre podnikanie Grega Clarka, ktorý v nedeľu konštatoval, že vláda o možnosti colného partnerstva stále uvažuje.

Vláda premiérky Mayovej je rozdelená na skupinu ministrov uprednostňujúcu jasný odchod, čiže „tvrdý brexit“, ktorý by Británii dal väčšiu voľnosť pri uzatváraní nových obchodných dohôd, a skupinu ministrov, ktorí chcú zachovať úzke vzťahy s Európskou úniou. To Mayovú vedie k tomu, že odkladá zaujatie rozhodného stanoviska v kľúčových otázkach brexitu. Táto situácia frustruje lídrov EÚ, ktorí opakovane upozorňujú, že je čoraz menej času na dosiahnutie dohody.

Viac..  Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices