Europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Európsky parlament chce umožniť ďalší rozvoj blockchainu i podobných technológií

Technológia bitcoin, na ktorej sú založení napríklad kryptomeny, sa začína používať čoraz v viacerých oblastiach. Európsky parlament chce jej využitie ešte viac stimulovať.

 Technológia blockchain je známa predovšetkým ako základ pre bitcoin a ďalšie kryptomeny. Svoje uplatnenie však už našla aj v iných oblatich – od kreatívneho priemyslu po verejné služby.Poslanci Európskeho parlamentu žiadajú politické opatrenia, ktoré by umožnili ďalší rozvoj blockchainu i podobných technológií.

Rozruch na scéne 

Priemyselný výbor EP v stredu odhlasoval návrh poslankyne Evy Kaili (S&D, Grécko), v ktorom vyzýva na „otvorené, nezaujaté, progresívne a inovatívne pravidlá“.

„Technológie ako blockchain majú silný rozdeľujúci prvok, ktorý ovplyvní mnohé odvetvia. Finančné služby sú iba jedným z mnohých. V uznesení o technológii blockchain sa zaoberáme aj ďalšími odvetviami, ako je napríklad energetika, zdravotníctvo, vzdelávanie, kreatívne odvetvia či verejné služby“, dodáva Eva Kaili. Autorka uznesenia je zároveň aj predsedníčkou parlamentného útvaru pre vyhodnocovanie vedecko-technických možností, ktorý pre poslancov vypracúva nezávislé štúdie potrebné pre ich prácu.

EÚ sa týmto technológiám už istý čas venuje. Európska komisia spustila vo februári 2018 Európske fórum a stredisko pre pozorovanie a investovala už viac než 80 miliónov eur do projektov podporujúcich technológiu blockchain. Podľa Komisie by malo byť investovaných do roku 2020 ďalších 300 miliónov.

Viac..  Európsky parlament prijal pravidlá o ľudských právach a životnom prostredí pre firmy

Start-upy a malé firmy v centre diania

Našou snahou je spraviť z EÚ lídra v oblasti týchto technológií. Cítime silný záujem od podnikateľov o blockchain. Úlohou EÚ, ktorá by mala byť regulátorom, je zabezpečiť pre podnikateľov inštitucionálnu a právnu istotu. „Naše hlavné zásady pre toto uznesenie, princíp inovácie, princíp neutrality obchodného modelu a princíp technologickej neutrality sú ako na mieru šité pre start-upy a menšie spoločnosti“, hovorí Kaili.

Otázkou však zostáva, aký vplyv môžu mať tieto technológie na občanov a ochranu osobných údajov. Ako hovorí Kaili, spoločne s technológiami sa vyvíjajú aj možné riziká. „Nebolo by rozumné regulovať technológiu ako takú. Skôr by sme sa mali zamerať na jej využitie a odvetvia, ktoré ju prijali do svojho biznis modelu. Na prvom mieste ale vždy musí ostať ochrana spotrebiteľov a investorov,“ vysvetľuje.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices