armada, vojna
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Švédsko: Buďte pripravení na vojnu, varuje vláda občanov

ŠTOKHOLM / Švédska vláda začala tento týždeň rozosielať do všetkých takmer piatich miliónov domácností v krajine brožúrku o tom, ako sa zachovať v prípade vypuknutia vojny.

Je to jeden z ďalších signálov, že žijeme v nebezpečných časoch, keďže rozosielanie podobných inštrukcií občanom bolo bežné počas 2. svetovej vojny, no potom postupne ustalo. Konkrétne vo Švédsku rozosielali občanom podobné brožúrky v rokoch 1943 až 1961, v rokoch 1961 až 1991 ich distribuovali už len predstaviteľom štátnej správy.

Aktuálne vydanie informačného materiálu má 20 strán a prináša viaceré novinky vrátane pasáží o kybernetickej vojne, teroristických útokoch, klimatických zmenách, a tiež celú stranu o tom, ako sa brániť pred informačnou vojnou a falošnými správami, píše the Guardian.

Brožúrka Om krisen eller kriget kommer (Ak príde kríza alebo vojna) je bohato zdobená ilustráciami sirén, stíhačiek a rodín utekajúcich do krytov. Podstatnú časť jej obsahu tvoria rady, ako si zabezpečiť tekutiny, potravu a holé prežitie v situácii, keď nefungujú obchody, v domácnostiach netečie voda a nefunguje kúrenie, neexistuje internet a nefunguje mobilný signál.

Viac..  Ivan Štefanec: Digitálny vodičský preukaz v mobile bude realitou

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

dobytok

EK schválila slovenskú schému pomoci 70 miliónov eur na podporu spracovateľov dobytka, potravín a nápojov

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 70 miliónov eur na pomoc v oblasti spracovávania dobytka …

Consent choices