Trump
Americký prezident Donald Trump. PHOTO: © European Union- EP.

Trump hrozí zvýšením ciel na autá. Dopad by to malo na Slovensko ale aj krajiny mimo EÚ

WASHINGTON/BRUSEL / Autá vyrábané u nášho najväčšieho zamestnávateľa sú v ohrození – môže za to americký prezident. Donald Trump totiž opäť hrozí zvýšením ciel na dovoz áut. To by mohlo ohroziť bratislavskú automobilku Volkswagen. Trump však nestavia do pozoru len Európu. Podobne sú na tom aj Čína, Japonsko, či Kanada.

Európa s Amerikou nemá dotiahnutú ešte ani výnimku na dovoz ocele a hliníka, ktorá končí o niekoľko dní,  a už ju Donald Trump stavia do pozoru opäť. Pohrozil zvýšením ciel na dovoz áut. Dôvod má rovnaký, ako pri oceli a hliníku. „Kľúčové odvetvia, ako je výroba áut a automobilových dielcov, sú rozhodujúce pre našu silu,“ vyjadril sa Trump.

Trump takto nehrozí prvý raz, podobné úvahy pustil do svetového éteru aj v marci. Podľa denníka Wall Street Journal zvažuje americký prezident clá až do výšky 25 percent na dovoz áut. Tým by ohrozil aj slovenskú produkciu, čo zaujalo aj zahraničných novinárov v Bruseli na stretnutí ministrov financií. „Viete, pochádzam z krajiny s extrémne otvorenou ekonomikou. Pre nás je preto veľmi dôležité modliť sa a bojovať pre otvorený trh. Je to veľmi dôležité pre nás, takže vyjednávania sú naozaj potrebné,“ uviedol minister financií Peter Kažimír.

Zo Slovenska do Ameriky vyváža len automobilka Volkswagen, ktorá tieto hrozby nekomentuje. Z Bratislavy za veľkú mláku však minulý rok putovalo každé piate auto z výrobnej linky, čo je viac ako 70 tisíc áut. Keby sa autám zvýšili clá, stúpla by ich cena a horšie by sa predávali. Na druhej strane clá hodlá Trump zvýšiť všetkým, takže by nezdraželi len autá zo Slovenska a únie. Americký prezident tak rozhneval viacerých svetových hráčov.  „Aby som bol úprimný. Ešte viac ako pri oceli a hliníku, stále sa snažím prísť na to, kde to má súvislosť s prípadnou národnou bezpečnosťou,“ okomentoval to aj kanadský premiér Justin Trudeau.

Viac..  EÚ zrejme umožní retroaktívne clá pre čínske elektromobily

„Čína odmieta dôvod zneužívania Národnej bezpečnosti, ktorý vážne poškodí medzinárodný obchod. Čína bude rezolútne brániť svoje záujmy,“ vyhlásil hovorca čínskeho Ministerstva zahraničných vecí Lu Kang. Analytici však hovoria, že vedia Donalda aj pochopiť. Kým autá dovážané do Ameriky z únie majú clá vo výške dvoch percent, tak naopak až desať.

Okrem toho, najhoršia je smrť oplašením, netreba preto prepadať panike. Zatiaľ Donald Trump len straší, a naše automobilky by to zvládli aj pri vyšších clách.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Komisia navrhuje zvýšenie ciel na ruské a bieloruské obilné výrobky

Európska komisia navrhuje zvýšiť clá na dovoz obilnín, olejnín a odvodených produktov (ďalej len „obilné …

Consent choices