modlitebne ranajky v jeruzaleme
PHOTO: Kancelária BŠ.

Branislav Škripek: Izrael má jednoznačné právo na vlastný štát

Jeruzalem, 8. 6. 2018 – Včera sa skončili v poradí už druhé modlitebné raňajky, ktoré sa konali v Jeruzaleme. Účastníci si pripomenuli významné výročie – 70 rokov od vzniku štátu Izrael. Pozvanie prijali poprední politickí zástupcovia zo sedemdesiatich štátov sveta, celkovo prišlo cez 650 hostí. Slovensko reprezentoval europoslanec a predseda ECPM Branislav Škripek.

ECPM (Európske kresťanské politické hnutie) bolo aj zároveň spoluorganizátorom podujatia. Branislav Škripek preto hosťoval obed pre zúčastnených politikov. „Zhodli sme sa na tom, že Izrael má jednoznačné právo na vlastný štát, hlavne potom, akému zverstvu v Európe museli Židia čeliť počas holokaustu. A rovnako majú právo si vybrať hlavné mesto svojho štátu,” povedal Branislav Škripek.

Hlavný program začal však už ráno a to modlitbami. B. Škripek dostal možnosť vybrať pre modlitebné raňajky konkrétny citát z Biblie. Verš vybral z proroka Izaiáša a to: „Ustanovil som strážcov na tvojich múroch, Jeruzalem.” ( Iz 62,6-7). Po skončení modlitieb sa Škripek vyjadril: „Modlili sme sa za pokoj pre krajinu Izrael. Som presvedčený, že ak nezavládne pokoj na tomto mieste, tak pokoj nemôžeme očakávať ani v ostatných kútoch sveta. To isté povedali aj zástupcovia Južnej Kórei, ktorú sa sme prišli modliť tiež za pokoj, ktorý potrebujú aj oni medzi svojimi dvoma krajinami. Začiatok mieru na kórejskom poloostrove začína tu – v Izraeli.”

II. modlitebných raňajok sa zúčastnil aj samotný prezident Izraela Reuven Rivlin. Súčasťou programu pre politických predstaviteľov bola aj oficiálna návšteva Knessetu – izraelského parlamentu spojená s odbornými prednáškami na aktuálne témy. Stretnutia sa za ČR zúčastnil aj Ján Bartošek, podpredseda KDU-ČSL.

Viac..  Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova; Srbsko to odsúdilo

O dac

Odporúčame pozrieť

Európska únia uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov v Predjordánsku

Európska únia (EÚ) po prvý raz uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov na západnom brehu …

Consent choices