Smolkova
Europoslankyňa Monika Smolková. PHOTO: © European Union- EP.

Monika Smolková: Navrhovaná smernica o ochrane autorských práv je až príliš komplikovaná

BRATISLAVA / Po smernici GDPR, ktorá chráni vaše osobné údaje, prichádza Európska komisia s ďalšou smernicou. Tentokrát chce poupratovať v autorských právach.

„Podľa kritikov ju ale Európska komisia navrhla tak nešťastne, že len obmedzí slobodu na internete. Tak napríklad, ak by ste si chceli napísať blog a reagovať tak na nejakú tému, respektíve článok, budete musieť mať od autora článku alebo vydavateľa súhlas, ak nejakú jeho časť použijete vo svojej reakcii,“ hovorí europoslanec Richard Sulík.

Európska komisia tvrdí, že chce chrániť autorské diela – ktorým sú aj články, či rôzne iné texty. A preto by autori alebo vydavatelia mali vedieť, ako sa s ich dielami nakladá. Dokonca ak by niekto iný na takomto texte zarábal, musí vydavateľ pôvodného autora o tom informovať.

Kto bude zodpovedný?

„Týmto sa posilní vyjednávacia pozícia vydavateľov, keď budú rokovať o používaní svojho obsahu s online hráčmi, toto práve je podobné tomu, ktoré už existuje v legislatíve EÚ pre filmových producentov, či vysielateľov, takže vydavatelia teraz budú po prvýkrát právne uznaný ako držitelia práv,“ vysvetľuje hovorkyňa zastúpenia Európskej komisie na SR, Jana Cappello.

A navyše za to, že takýto textový obsah bežný užívateľ umiestní napríklad na Facebook alebo Youtube má byť zodpovedný práve prevádzkovateľ.

Smernica verzus sociálna sieť

Otázkou teda je, či vôbec sociálne siete sú schopné odfiltrovať takéto texty. Podľa odborníka už teraz pracujú s umelou inteligenciou, ktorá dokáže identifikovať fotografie, či videá, lenže textov je nepomerne viac. „Denne prispievajú miliardy, miliardy kusov obsahu na sociálne siete, absolútne nedokážeme odhadnúť, či tie systémy a ľudia pri nich sú pripravení takýto nápor zvládnuť, ale teda v teoretickej rovine sa to dá,“ vraví odborník na sociálne siete z PS Digital, Peter Šebo.

Viac..  M. Beňová: Riziká súvisiace s umelou inteligenciou musíme vedieť účinne eliminovať

„Nová smernica je veľmi komplikovaná, má veľa pozmeňovacích návrhov, máme informácie od výskumných organizácií, ktoré sa obávajú, že budú mať ťažkosti pri získavaní prístupu k mnohým vedeckým publikáciám, ktoré sú dnes verejne dostupné a budú potrebovať súhlas autora,“ obáva sa europoslankyňa Monika Smolková.

Návrh novej smernice ešte majú prerokovať v Európskom parlamente, v rade aj v komisii. Kritici však tvrdia, že ak do nej nedoplnia množstvo výnimiek, budeme svedkami výrazného obmedzenia slobody na internete.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices