manka
Vladimír Maňka, europoslanec. PHOTO: redakcia/red.

Vladimír Maňka: Vznikne špeciálna celoeurópska jednotka, ktorá bude vyvracať dezinformácie

ŠTRASBURG / Neriešime zakrivené uhorky, nevýkonné vysávače, či banány. Europoslanci majú už po krk falošných správ, ktoré sa šíria o Euro- parlamente. Plánujú preto vytvoriť špeciálnu jednotku, ktorá bude vyvracať dezinformácie o fungovaní Európskej únie.

Dezinformácie o Európskom parlamente podľa europoslancov len podkopávaju dôveru ľudí vo fungovaní európskeho projektu. Europoslanci si preto povedali už stačilo. Vraj Európska únia zakazuje domáce zabíjačky. Samozrejme, že to je nezmysel,” povedal Ivan Štefanec z Európskej Ľudovej strany.

“Európsky parlament podpísal, že prijmeme nejakých 11 tisíc utečencov, alebo nejakých migrantov,” pokračoval Branislav Škripek Európski konzervatívec a reformista. “V novinách sa objavil článok, že je toľko problémov v Európskej únii a poslanci riešia, či vaša kosačka dymí alebo nie,”  dodala Monika Smolková z Aliancie socialistov a demokratov. V skutočnosti sa pritom prijímal veľký balík o znižovaní emisií aj z poľnohospodárskych strojov. A toto je iba zopár známych hoaxov o Európskom parlamente.

Plánuje sa preto zriadiť špeciálna celoeurópska jednotka, ktorá to bude vysvetľovať. “Aby tu boli ľudia, ktorí si tieto veci budú sledovať, čo vlastne sa pohybuje po internete, aby to zachytili,”  vysvetlil Vladimír Maňka z Aliancie socialistov a demokratov EP. A fungovať má obdobne ako napríklad úrad európskeho prokurátora.

Viac..  Peter Pollák: Som rád, že primátor majetkoprávne vysporadúva pozemky pre využitie eurofondov, ktoré som vybavil

V každej krajine bude mať zástupcov, ktorí budú dezinformácie zhromažďovať a zasielať do centrálneho systému. Vo všetkých jazykoch únie sa následne dajú na pravú mieru. Ľudia si tak následne na špeciálnom webe budú môcť samy overiť, či ide o dezinformáciu. “Podľa prieskumov až 97% Európanov sa stretlo s falošnými správami, alebo dezinformáciami, z toho 37% na dennej báze a 34% na týždennej báze,“ zhodnotila situáciu Jana Žitňanská zo skupiny Európskych konzervatívcov a reformistov.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

digitalizacia, online

EÚ online platformám: Eliminujte dezinformácie o voľbách, inak riskujete postihy

Európska komisia ako najvyšší orgán EÚ sa chystá prijať nové prísnejšie smernice pre veľké sociálne …

Consent choices