chudoba
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Riešme spolu problém zvaný chudoba. Na Slovensko pristavili špeciálny autobus

BRATISLAVA / Riešme spolu problém zvaný chudoba – aj takto by sa dala opísať aktuálna celoeurópska kampaň. V rámci nej sa počas 64 dní zastaví v 32 krajinách špeciálny autobus, ktorého pasažieri diskutujú s verejnosťou, odborníkmi i politikmi o práve každého človeka na dôstojný život. V týchto dňoch je na Slovensku.

Aj Slovensko sa pripojilo k tým, ktorí sa snažia debatovať o právach ale aj potrebách chudobných. No ako hovoria účastníci tohto projektu, hovoriť len nestačí. Chce to systémové riešenie, keďže tento problém zasiahol najmä generáciu v produktívnom a mladom veku. „Aj keď celkové číslo v Európe klesá, nemôžeme byť spokojní. Mnohé krajiny síce vykazujú ekonomické zlepšenie, ale nie všetci ľudia majú z toho prospech. S týmto problémom zápasí aj Slovensko, Bulharsko či Rumunsko,“ povedala koordinátorka projektu Emin Bus Anne Van Lancker.

Odborníci z európskych sietí proti chudobe o tom debatovali pri svojich zastávkach špeciálneho autobusu v Piešťanoch, Rimavskej Sobote, Žiline, Banskej Bystrici a aj na pôde národnej rady. „Pani mi hovorí, že má 15 vnúčat. Ja rozradostená, že si ku mne našla cestu jej hovorím, že tak to ste šťastná babička. A ona takú smutnú tvár hovorí, že nie, lebo im nemá čo dávať jesť,“ hovorí predsedníčka Slovenskej siete proti chudobe Anna Galovičová.

Viac..  Scholz varoval pred voľbami do EP pred nárastom pravicového populizmu

Farár Peter Gombita na problémy tých najchudobnejších upozornil aj svojimi dvoma behmi z Košíc do Vatikánu. „Úlohou rodiny, cirkvi a štátu pomôcť týmto ľuďom naspäť sa dostať na určitú hranicu, aby mohli dôstojne prežívať,“ myslí si farár Gombita. Podľa štatistík Európskej únie je na Slovensku chudobou ohrozených viac ako pol milióna ľudí. Riziko chudoby vzrástlo najmä v domácnostiach s 3 a viac deťmi.

„Treba predovšetkým hľadať riešenia, nielen finančnou kompenzáciou, ale hľadať systém tak, aby mali ľudia možnosť pracovať,“ hovorí poslanec Dušan Tittel. „Čo však akákoľvek vláda môže urobiť je, že bude zodpovednejšie pristupovať k míňaniu peňazí,“ uviedol poslanec Gábor Grendel.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices