Vybor EP
Schôdza Výboru EP. PHOTO: © European Union- EP.

PREHĽAD: Toto je program europarlamentu, riešiť bude najmä autorské práva a odolnosť voči antibiotikám

Poslanci EP budú tejto týždeň hlasovať o nových pravidlách týkajúcich sa autorských práv pre internet a prijímať opatrenia proti odolnosti na antibiotiká. 

Výbor pre právne veci bude hlasovať v stredu o nových pravidlách na ochranu autorských práv. Cieľom novej právnej úpravy je zabezpečiť správne používanie a dodržiavanie autorských práv aj pre obsah šírený na internete.

Členovia Výboru pre životné prostredie budú v stredu hlasovať o dvoch správach týkajúcich sa odolnosti voči antibiotikám. V prvej navrhujú opatrenia na obmedzenie používania antibiotík v poľnohospodárstve, aby sa zabránilo šíreniu rezistentných baktérií, zatiaľ čo druhý načrtáva širšie opatrenia na boj proti rezistencii na antibiotiká.

Výbor pre ústavné veci sa v stredu bude zaoberať legislatívou, ktorá by mala občanom EÚ uľahčiť zber podpisov pre  Európsku iniciatíva občanov.

Členovia Výboru pre priemysel, výskum a energetiku budú v stredu hlasovať o opatreniach na podporu vysoko výkonnej výpočtovej techniky. EÚ trpí nedostatkom tzv. „superpočítačov“, európski vedci sú tak nútení využívať na spracovanie svojich údajov zdroje v zahraničí.

Výbor pre právne veci bude v ten istý deň hlasovať o iniciatívnej správe ohľadne 3D tlače. Dokument sa zaoberá hlavne ochranou duševného vlastníctva, zdravia a bezpečnosti.

Viac..  Krajiny EÚ sa dohodli na prísnejších pravidlách pre dovoz ukrajinských výrobkov

Od pondelka do stredy sa poslanci EP stretnú s kolegami z krajín Afriky, Karibiku a Tichomoria (ACP) na plenárnom zasadnutí EÚ-ACP v Bruseli.

Predseda parlamentu Antonio Tajani a lídri politických skupín zavítajú v utorok do Rakúska, kde sa stretnú sa s rakúskym kancelárom Sebastianom Kurzom a členmi jeho vlády. Krajina totiž  1. júla preberá európske predsedníctvo.

Budúci utorok 26. júna sa v parlamente bude konať konferencia o kultúrnom dedičstve. Ak vás táto téma zaujíma, môžete sa ňu prihlásiť aj vy. Registrácia je otvorená do stredy 20. júna.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices