europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

PREHĽAD: Toto je program europarlamentu, riešiť bude najmä závery samitu a bezpečnosť hraníc

Tento týždeň bude parlament hlasovať o nových pravidlách pre bezpečnosť vonkajších hraníc´EÚ a rokovať o nedávnom samite. S poľským premiérom budú poslanci hovoriť o budúcnosti Európy.

Výsledky samitu EÚ z 28. a 29. júna, na ktorom by sa lídri členských štátov mali posunúť bližšie k dohode na novej spoločnej migračnej a azylovej politike EÚ, bude v utorok predmetom plenárnej rozpravy poslancov s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom a šéfom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom.

Zámer Výboru pre právne veci začať rokovania s Radou (ministrov) EÚ o konečnom znení legislatívy upravujúcej predpisy EÚ v oblasti autorského práva bude v pondelok oficiálne tlmočený plénu EP. Pokiaľ aspoň 76 poslancov vznesie v danom termíne námietku, o osude rokovacieho mandátu EP rozhodne plénum vo štvrtok.

Predseda Rady ministrov Poľskej republiky Mateusz Morawiecki sa v stredu o 9.00 ako ôsmy líder členského štátu EÚ zapojí do diskusie s poslancami o budúcnosti Únie. Rozpravy sa zúčastní aj predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Premiér Morawiecki a predseda EP Antonio Tajani predstúpia krátko po stredajšej rozprave aj pred novinárov.

Občania tretích krajín, na ktorých sa nevzťahuje vízová povinnosť EÚ, budú pred vycestovaním do Únie musieť požiadať o autorizáciu vstupu. Táto povinnosť im vznikne na základe nových predpisov, o ktorých konečnom znení budú poslanci diskutovať v stredu a hlasovať vo štvrtok. Cestujúcim, ktorí by mohli predstavovať bezpečnostné či epidemiologické riziko, prípadne u ktorých hrozí nelegálne imigrácia, bude vstup zamietnutý.

Viac..  Komisia uverejňuje správu o stave Schengenu s prioritami na nasledujúci rok

V pondelok  budú poslanci diskutovať o prvom programe EÚ zameranom na podporu inovácií v európskom obrannom odvetví. Program bude schválený v utorok 3. októbra.

Poslanci budú v stredu hlasovať o rokovacej pozícii EP k navrhovanej novelizácii predpisov vzťahujúcich sa na cestnú nákladnú dopravu, ktoré okrem iného upravujú vysielanie a dobu odpočinku vodičov. Nová legislatíva by mala zaistiť spravodlivejšiu konkurenciu a zabrániť nezákonným praktikám.

Výsledky odchádzajúceho bulharského predsedníctva v Rade EÚ budú v utorok predmetom rozpravy poslancov s premiérom Bojkom Borisovom. Poslanci budú následne diskutovať o prioritách nastupujúceho rakúskeho predsedníctva v Rade s kancelárom Sebastianom Kurzom. Na rozpravách sa zúčastní aj predseda Európskej Komisie Jean-Claude Juncker.

O dac

Odporúčame pozrieť

Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

Na gréckom ostrove Rhodos v pondelok otvorili nový terminál na špeciálny vízový program pre tureckých …

Consent choices