Smolkova
Europoslankyňa Monika Smolková. PHOTO: © European Union- EP.

Europoslankyňa Smolková o samite EÚ: Ak nechceme ďalšie exity, muselo sa dospieť k dohode

Výsledky minulotýždňového samitu lídrov členských štátov sú podľa mnohých poslancov neuspokojivé. Kritizujú najmä nedostatok pokroku pri azylovej reforme a prehlbovaní hospodárskej a menovej únie. 

Väčšina rečníkov, ktorí sa počas plenárnej rozpravy s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom a šéfom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom ujali slova, kritizovala hlavy štátov a vlád za to, že nedokázali dosiahnuť zásadnejšiu dohodu na riešení migračnej a azylovej krízy. Podľa mnohých poslancov sa toho v praxi zmení len málo a v Stredozemnom mori budú naďalej umierať ľudia.

Predseda Európskeho parlamentu v úvode rozpravy poznamenal, že poslanci už dlho čakajú na začiatok rokovaní s ministrami o novelizácii dublinského nariadenia, a vyzval Radu (ministrov) EÚ, aby svoju vyjednávaciu pozíciu prijala kvalifikovanou väčšinou. Antonio Tajani zároveň zdôraznil, že návrhy EP predstavujú „vynikajúci východiskový bod,‟ nakoľko sú vyvážené a v snemovni široko podporované.

Mnoho poslancov tiež vyjadrilo frustráciu nad neschopnosťou lídrov členských štátov dosiahnuť desať rokov po ostatnej finančnej kríze pokrok pri zavádzaní opatrení, ktoré by zabránili prípadnému hospodárskemu kolapsu v budúcnosti.

Reakcie slovenských poslancov 

„Zdá sa, že povinné kvóty sú minulosťou. Riešenia sa posúvajú k ochrane vonkajších hraníc a posilneniu Frontexu. Kompromis spočíva vo vytvorení záchytných centier, kde budú žiadatelia o azyl čakať do vybavenia ich žiadostí. Za riziko považujem schválené 3 mld. eur pre Turecko pre konfrontačnú politiku  prezidenta Erdogana voči EÚ,‟ uviedol poslanec Branislav Škripek (ECR, SK).

Viac..  Poľský premiér Tusk upozornil na hrozbu novej vojny v Európe, píšu médiá

„Samit sa konal necelý rok pred brexitom. Ak nechceme ďalšie exity, muselo sa dospieť k dohode. Lídri si zložili ružové okuliare a priznali, že najdôležitejšia je ochrana vonkajších hraníc a účinná návratová politika. Zavádzanie vnútorných hraníc nie je riešením – prišli by sme o Schengen – najväčší výdobytok spoločnej Európy,‟ uviedla poslankyňa Monika Smolková (S&D, SK).

„Vítam dosiahnutie dohody o migrácii a udržanie vnútropolitického konsenzu v nemeckej vládnej koalícii. Úspech spolupráce medzi členskými štátmi ukazuje aj fakt, že počet nelegálnych prechodov hraníc sa od roku 2015 znížil o 95%. Teraz sa musíme sústrediť na stabilizáciu situácie v bezprostrednom okolí Európskej únie,‟ uviedol poslanec Ivan Štefanec (EPP, SK).

O dac

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Energetická náročnosť bývania sa musí zmenšiť, budúcnosť je fotovoltika

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Energetická …

Consent choices