Trump
Americký prezident Donald Trump. PHOTO: © European Union- EP.

Trump ocenil rozhodnutie vlády SR. Z nákupu amerických stíhačiek má radosť

BRUSEL / Prezident Donald Trump počas dvojdňového summitu v Bruseli ocenil Slovensko za nákup amerických stíhačiek F-16. O nákupe ho informoval prezident Andrej Kiska, ktorý aj opísal pozitívnu reakciu Trumpa.

Slovenský prezident Andrej Kiska sa vrámci dvojdňového summitu NATO rozprával aj s Donaldom Trumpom. Počas ich rozhovoru ho Kiska informoval aj o nákupe nových amerických stíhačiek F-16 pre Slovensko. Reakcia amerického prezidenta bola podľa jeho slov veľmi pozitívna.

Rozhovor s Trumpom absolvoval v prvý aj druhý deň summitu. Hlavnou témou bola podľa neho aktuálna situácia v Severoatlantickej aliancii. Zobral pozitívne informáciu o nákupe stíhačiek F-16, ale nebolo to hlavným predmetom jednania. To bola skutočne situácia v NATO,“ priblížil. „Povedal, že je rád, že ho to teší a najdôležitejšie je, aby sme skutočne boli dobrými spojencami a celkovo ten rozpočet sa zvyšoval, a aby sa modernizovalo,“ dodal Kiska pre agentúru TASR.

Vláda schválila nákup 14 kusov najmodernejšej verzie amerických stíhačiek F-16 v stredu počas 115. rokovania vlády. Stíhačky nahradia terajšie MIG- 29 ruskej výroby. Vláda Pellegriniho ich uprednostnila pred švédskymi letkami JAS-39 Gripen. Za stíhačky, výcvik, munície a 2 roky logistickej podpory zaplatíme 1,6 miliardy eur.

Viac..  Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

Trump na summite NATO znova kritizoval ostatných členov aliancie za nízke výdaje na obranu a vyzval ich, aby od budúceho roka zvýšili svoje výdaje na obranu na 2 percentá HDP. Na summite v roku 2014 sa pritom dohodli, že tak urobia až v roku 2024.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Trump

Trump tvrdí, že Európa by mala poskytnúť Ukrajine viac pomoci

Európa by mala dať Ukrajine viac peňazí, vyhlásil vo štvrtok bývalý prezident USA Donald Trump; …

Consent choices