Trump, Juncker
Americký prezident Donald Trump s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom. Ilustračné PHOTO: © European Union.

Obchodná vojna medzi USA a EÚ sa zastavila. Trump a Juncker sa dohodli

WASHINGTON / Americký prezident Donald Trump sa v stredu stretol s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom. Počas rokovania mu mal Trump navrhnúť dohodu o obojstrannom zrušení ciel, bariér a subvencií medzi USA a EÚ. Výsledok dopadol celkom pozitívne aj napriek obavám Trumpa, že EÚ na žiadnu dohodu nepristúpi.

Americký prezident Donald Trump a európski lídri sa dohodli na otvorení rokovaní o zrušení obchodných bariér medzi USA a EÚ, čím sa zastavili na pokraji obchodnej vojny. Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker uviedol, „Washington a Brusel sa dohodli, že nebudú prijímať nové clá,“  uviedol predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Naznačil tak, že USA zrušia plány na uplatnenie ciel voči dovozu európskych áut.

„Je povzbudzujúce, že hovoria o voľnejšom obchode a nie o obchodných bariérach a eskalácii colnej vojny,“ povedal Rufus Yerxa, šéf americkej Národnej rady pre zahraničný obchod. Dodal však, že dosiahnutie podrobnej obchodnej dohody pravdepodobne bude náročné.

Viac..  Trump tvrdí, že Európa by mala poskytnúť Ukrajine viac pomoci

Prezident USA a predseda EK informovali, že sa v stredu vo Washingtone dohodli na postupe smerom k „nulovým clám“ a „nulovým subvenciám“ pre tovary mimo automobilového odvetvia.Trump ďalej povedal, že EÚ súhlasila s nákupmi sóje a so zvýšením dovozu skvapalneného zemného plynu z USA. Juncker a Trump sa dohodli aj na riešení sporu v otázke amerických ciel na oceľ a hliník.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices