Zuckerberg
Mark Zuckerberg. PHOTO: © European Union- EP.

Facebook Marka Zuckerberga prišiel o desiatky miliárd dolárov

MENLO PARK / Akcie americkej internetovej spoločnosti Facebook zažili vo štvrtok najhorší deň od vstupu na burzu v roku 2012. Ich cena sa pre obavy týkajúce sa budúcich ziskov podniku a pokles marží prepadla o 19 percent. Trhová hodnota firmy sa tým znížila približne o 120 miliárd dolárov.

Facebook sa týmto stal prvým podnikom v histórii amerického akciového trhu, ktorého trhová hodnota sa v priebehu jediného dňa prepadla o viac ako 100 miliárd dolárov, uviedol server CNBC. Hodnota majetku zakladateľa a šéfa spoločnosti Marka Zuckerberga sa v dôsledku prepadu cien akcií znížila približne o 16 miliárd dolárov.

​Facebook v stredu varoval, že na jeho zisky budú mať niekoľko ďalších rokov negatívny dopad náklady na zlepšovanie ochrany súkromia užívateľov. Upozornil tiež, že očakáva spomalenie rastu tržieb, okrem iného aj v dôsledku nových nástrojov umožňujúcich užívateľom obmedzovať reklamu.

Facebook v stredu zverejnil hospodárske výsledky za druhý štvrťrok, ktorý z pohľadu tržieb aj počtu užívateľov zaostali za očakávaniami. Podľa analytikov boli štvrťročné výsledky prvou známkou toho, že na firmu majú negatívny vplyv nové európske pravidlá pre ochranu osobných údajov a škandály týkajúce sa narábania s údajmi užívateľov.

Prístup Facebooku k ochrane súkromia sa tento rok dostal do centra pozornosti po správe, že analytická spoločnosť Cambridge Analytica neoprávnene získala informácie o desiatkach miliónoch užívateľoch jeho siete a využila ich, okrem iného, aj pri vývoji softwareových nástrojov pre podporu volebnej kampane Donalda Trumpa.

Viac..  ECB údajne zníži odhady inflácie na roky 2024 a 2025

​Tržby Facebooku sa v druhom štvrťroku medziročne zvýšili o 42 percent na 13,23 miliárd dolárov. Zaostali ale za očakávaniami analytikov, ktorí odhadovali tržby vo výške 13,36 miliárd dolárov.Tempo ich rastu bolo navyše najpomalšie za takmer 3 roky. Rast tržieb rovnako zaostal za rastom nákladov, ktoré sa zvýšili o 50 percent. Štvrťročný zisk podniku vzrástol o 31 percent na 5,1 miliárd dolárov.

Niekoľko maklérskych spoločností vo štvrtok znížilo cieľovú cenu akcií Facebooku. Analytik Richard Greenfield zo spoločnosti BTIG Researchsa domnieva, že reakcia akciového trhu je prehnaná. Facebook podľa neho naďalej ponúka inzerentom rad príležitostí a investície do posilnenia bezpečnosti a ochrany súkromia by mali podporiť jeho dlhodobý rast.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

V. Bilčík: Je neakceptovateľné, aby Meta držala svojich používateľov ako rukojemníkov

Americká digitálna spoločnosť Meta začala v týchto dňoch vyzývať používateľov a používateľky jej sociálnych sietí …

Consent choices