Juncker
Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. PHOTO: © European Union.

Návrh zrušiť striedanie letného a zimného času schvália eurokomisári ešte v piatok, uviedol Juncker

BERLÍN / Európska komisia ešte v piatok schváli návrh na zrušenie každoročného pravidelného prechodu na letný čas, avizoval v nemeckej verejnoprávnej televízii predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Prianie zrušiť striedanie času podľa neho vyjadrili občania Európskej únie v nedávnej verejnej konzultácii.

Na to, aby bol zavedený jednotný celoročný čas musí s návrhom komisie súhlasiť aj Európsky parlament a jednotlivé členské štáty Európskej únie. „Ľudia to chcú, my to urobíme,“ povedal Juncker v rozhovore pre ZDF.

Predseda Európskej komisie reagoval na verejnú konzultáciu, v ktorej sa väčšina zo 4,6 milióna občanov Európskej únie, ktorí sa do nej zapojili, vyslovili za zrušenie striedania času. Najväčší záujem o anketu podľa doterajších výsledkov prejavili Nemci. Verejnej konzultácie sa zúčastnili tri milióny ich obyvateľov.

Vo februári tohto roku požiadal Európsky parlament Európsku komisiu, aby vyhodnotila prínosy a riziká striedania letného a zimného času, prípadne, aby navrhla ukončenie tejto praxe, ktorá má celý rad odporcov. Postup europarlamentu bol reakciou na občiansku iniciatívu a petíciu, ktoré sa už niekoľko rokov odvolávajú na nepriaznivý vplyv striedania letného a zimného času na zdravie ľudí. 

Viac..  Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices