peniaze
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Viete, koľko musí Slovák robiť na 100-eurový nákup? Záleží aj od regiónu

BRATISLAVA / Slovensko má v rámci Únie siedme najlacnejšie potraviny. To znie dobre. Na druhej strane máme šieste najnižšie platy. A práve výška platov je to, čo Slovákov pri nákupoch limituje. Pozrite sa, koľko musí Slovák robiť na sto eurový nákup oproti takému Rakúšanovi, ale aj Bratislavčan oproti Prešovčanovi.

Odborníci sa pozreli na to, koľko hodín musí Slovák oddrieť na stoeurový nákup v potravinách. „Na 100-eurový nákup musíme odrobiť približne 21 pracovných hodín, čo je približne 2,5 dňa práce,“  vraví Eva Sadovská, analytička Slovenského farmárskeho družstva.

Rozdiel ale badať aj medzi regiónmi. „Ak sa pozeráme na západný región, tak sa vedie spotrebiteľovi celkom dobre,“ vraví analytik Ľubomír Drahovský. Čím ďalej na východ je však situácia horšia a ľudia musia na svoj stoeurový nákup pracovať viac a viac.

„Nakoľko sú rozdiely veľké v platoch na Slovensku, tak v Bratislave stačí pracovať 17 hodín, zatiaľ čo v Prešove je to až 28 hodín v priemere,“ dodáva Sadovská.

Veľké potravinové reťazce ale ponechali rovnakú cenu potravín pre celé Slovensko. Inak by rozdiely mohli byť ešte výraznejšie. „Malý a nezávislý obchod stanovuje svoje ceny ako mu vyhovuje a tie sú dosť neprijateľné pre miestne obyvateľstvo,“ dodal Drahovský.

Viac..  EK: hĺbkové preskúmania šiestich členských štátov s cieľom posúdiť makroekonomické nerovnováhy

Najhoršie je na tom okres Snina, kde musia ľudia na 100-eurový nákup odpracovať až 4 a pol pracovného dňa. Čo je na míle vzdialené takým Luxemburčanom, ktorým stačí na taký nákup stráviť v práci deň. Sninčania sa tak dostávajú na úroveň najslabšej krajiny, ktorou je Bulharsko. Naopak, hneď za hranicami stačí Rakúšanovi odrobiť 10,5 hodiny, aby mohol v obchode nechať 100 eur.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices