benova
Europoslankyňa Monika Beňová. PHOTO: © European Union- EP.

Monika Beňová: Rozdielna mzda za rovnakú prácu neprispieva k stabilite EÚ

Jean Claude Juncker, predseda Európskej komisie, predniesol na dnešnom plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu (EP) svoju správu o stave Únie. Mal v nej jasne pomenovať priority a výzvy stojace pred Komisiou v záverečnom roku jej fungovania. To sa však neudialo.

Juncker mal tento krát na rozdiel od minulého roku len všeobecný prejav plný nekonkrétnych fráz. Pravdepodobne v súvislosti s blížiacim sa brexitom sa snažil zdôrazňovať potrebu jednoty Únie. Nepovedal však už ako ju chce posilňovať,“ uviedla poslankyňa EP Monika Beňová. V prednesenej správe sa napríklad vôbec nevenoval problematike týkajúcej sa sociálnej politiky.

Pritom je to práve rýchlejšie vyrovnávanie sa platových rozdielov medzi starými a novými členskými štátmi Európskej únie, ktoré by dokázalo zvýšiť dôveru v integračný projekt v mnohých krajinách,“ priblížila europoslankyňa. Výrazne rozdielna mzda za rovnakú prácu v jednotlivých štátoch totiž neprispieva k stabilite EÚ. „Je oprávnené, že občania viacerých členských krajín, vrátane Slovenska, očakávajú že Komisia v spolupráci s lídrami národných štátov pripraví legislatívu, ktorá podporí mzdový rast vo východnej časti Únie, zdôraznila Monika Beňová.

Viac..  M. Beňová: Právo na opravu má obmedziť často neodôvodnené zdražovanie výrobkov

Správa predsedu Komisie sa nedostatočne venovala aj otázkam ďalšieho posilňovania ekonomickej spolupráce a rastu, či rozvoja spolupráce krajín v oblasti európskej bezpečnosti.V našom záujme je predovšetkým budovanie pevnejšej a konsolidovanejšej Únie, ktorá bude schopná lepšie sa prispôsobovať potrebám ľudí a dôsledne zohľadňovať ich požiadavky,“ uzavrela.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europarlament prijal smernicu o práci pre digitálne platformy

Európski poslanci v stredu schválili nové pravidlá, ktorých cieľom je zlepšiť pracovné podmienky pracovníkov platforiem. …

Consent choices