OLAF
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Prezident finančnej správy Imrecze rezignuje na svoju funkciu

BRATISLAVA / Prezident Finančnej správy Slovenskej republiky František Imrecze rezignuje na svoju funkciu. Uviedol to v stredu po Výbore pre financie a rozpočet. Podľa jeho slov končí vo svojej funkcii od 1. októbra. Rezignáciu oznámil po stretnutí so šéfom OLAF-u.

„Napriek tomu všetkému je politická správa neustále vystavovaná politickým tlakom, a to je dôvod, prečo som sa rozhodol odstúpiť. Verím, že po mojom odstúpení budú mať zamestnanci väčší pokoj na prácu a tá inštitúcia bude vo väčšom pokoji,“ uviedol Imrecze krátko po tom ako poslancom oznámil svoju rezignáciu. „Nemám pocit, že by som na to doplatil. Cítim sa dostatočne sebavedomí na to, aby som nesedel doma a neplakal, že som na niečo doplatil. Je to moje rozhodnutie,“ dodal Imrecze.

Podľa správy OLAF-u sa na Slovensku pri colnom konaní podhodnocoval tovar dovezený z Ázie, čím mala rozpočtu Európskej únie vzniknúť škoda vyše 300 miliónov eur. Opozícia v súvislosti s touto kauzou od minulého týždňa požadovala odvolanie prezident finančnej správy Františka Imreczeho, ktorý nakoniec odstúpil sám, ale aj riaditeľa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa.

Podľa Beblavého stúpali podvody aj od minulého leta

Poslanec Miroslav Beblavý na Výbore pre financie a rozpočet v stredu uviedol, že podvody s textilom stúpali od leta minulého roka. Dokazujú to podľa neho údaje z Eurostatu. Prezident finančnej správy František Imrecze tvrdí, že takéto údaje finančná správa zaevidovala, no podľa neho išlo o reakciu na prísnejšie opatrenia colníkov v Maďarsku.

Viac..  Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ - Mercosur

Predseda strany SPOLU Miroslav Beblavý minulý týždeň uviedol, že správa nehovorí iba o podhodnocovaných dovozoch, ale aj o celkových škodách, ktoré členské štáty únie spoločnému rozpočtu spôsobili. Podľa správy je pritom Slovensko negatívnym lídrom tak v úniku na príjmoch európskeho rozpočtu, tak aj v spreneverovaní zdrojov zo štrukturálnych a pôdohospodárskych fondov.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices