palcekovia
PHOTO: Kancelária JŽ.

Jana Žitňanská: Palčekovia reprezentovali Slovensko na prvej konferencii ľudí nízkeho vzrastu v Európskom parlamente

9. októbra sa na pôde Európskeho parlamentu stretli zástupcovia organizácií ľudí trpiacich Achondropláziou – najtypickejšou príčinou dwarfizmu (trpasličieho vzrastu), aby s europoslancami, Európskou komisiou a združeniami zastupujúcimi ľudí so zdravotným postihnutím prediskutovali svoju situáciu v členských krajinách. Podujatie pripravili europoslanci Jana Žitňanská (NOVA, EKR), Marek Plura (EPP) a Peter Kouroumbashev (SD).

S Achondropláziou sa podľa štatistík narodí približne 1 z 15 000 bábätiek. Bariéry, ktoré ho v živote čakajú sa netýkajú len urbanizmu, využívania dopravy, či oblečenia. Ako na konferencii uviedol Juraj Polák, predseda občianskeho združenia Palček, najťažšou prekážkou je pre ľudí nízkeho vzrastu často spoločnosť a medziľudské vzťahy. Europoslankyňa Jana Žitňanská vysvetľuje: „Nájsť lekára, ktorý pozná špecifiká ľudí nízkeho vzrastu, nájsť školu, ktorá dokáže prijať takéto dieťa, nebyť zamietnutý na pracovnom pohovore len kvôli „inému“ výzoru. A najmä nebyť terčom divných pohľadov či posmeškov. To sú tie najväčšie výzvy, ktorým títo ľudia čelia.“ Dodáva, že práve diskriminácia na viacerých úrovniach vedie často k chudobe a k sociálnej izolácii. „Je pritom tak veľa povolaní v ktorých by sa mohli uplatniť, len by mali dostať príležitosť,“ uzatvára europoslankyňa. 

Zástupcovia organizácií zo Slovenska, Poľska, Bulharska, Holandska a Francúzska vyjadrili nádej  na intenzívnejšiu medzinárodnú spoluprácu. Vytvorenie európskej siete podporili aj prítomní europoslanci a ďalšie združenia. Práve spolupráca a osveta je cesta, ktorá by uľahčila život ďalším generáciám Palčekov.

Viac..  Michal Wiezik: Europarlament pripravil legislatívu proti obchádzaniu sankcií

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices