Smolkova
Europoslankyňa Monika Smolková. PHOTO: © European Union- EP.

Monika Smolková: Návštevy ľudí ma inšpirujú. Svoje besedy venujem témam, na ktoré sa pýtajú

Slovenská europoslankyňa Monika Smolková si do Bruselu alebo do Štrasburgu pravidelne pozýva návštevníkov zo Slovenska, aby ich oboznámila s fungovaním Európskej únie, ale aj s fungovaním Európskeho parlamentu. Tento rok sa za ňou vybralo 55 návštevníkov z okresu Sobrance.

Ako ste začali pracovné obdobie po letných prázdninách?

Prakticky hneď po letných prázdninách som mala návštevu, a to 55 účastníkov sponzorovaného zájazdu do Európskeho parlamentu z východného Slovenska. Boli to starostovia z okresu Sobrance, ale aj študenti z Popradu, kde som bola na besede, dôchodcovia a ďalší. Všetci boli svojím spôsobom výnimoční za zásluhy, ktoré robia vo svojej oblasti. Väčšinou sú to ľudia, s ktorými som sa stretla na niektorej besede alebo na niektorej z akcií či slávností. Vyberám ich ja na základe nejakého kľúča alebo ich dám vybrať starostovi či riaditeľovi školy.

Čo môžu vidieť návštevníci zo Slovenska?

Poslední moji návštevníci boli okrem historických častí Štrasburgu svedkami toho, ako sme v parlamente hovorili o pomoci severnému Írsku, a to po brexite z európskych fondov. Kto pozná históriu tak vie, že severné Írsko je veľmi dôležité aj pre zachovanie stability ako vo Veľkej Británii, tak pre kontinent. Veľmi oceňujem, že moji návštevníci prišli pripravení. Pýtali sa na čerpanie eurofondov, na kriminalitu, na migrantov, na budúcoročné voľby. Mám taký zvyk, že si pobyt mojich návštevníkov natáčam, zdokumentujem a potom im to posielam. Chcem, aby nemali iba bezprostredný zážitok, ale aj spomienku, ktorú môžu ukázať svojej rodine, susedom či spolužiakom.

Dostávate od návštevníkov aj spätnú väzbu?

Keď sa potom stretneme, tak sa mi pripomínajú a ďakujú. Mala som tu aj takých ľudí, pre ktorých bol Štrasburg prvou zahraničnou cestou. Napríklad ľudia z rómskej komunity, a to býva veľmi dojímavé. Treba povedať, že aj návštevníci ma vždy potešia nejakým darčekom. Napríklad starosta Jenkoviec mi autobusom niesol 15 kilogramový, doma pestovaný melón, ktorý si chválili aj kolegovia v parlamente. Chcela by som sa mu týmto veľmi pekne poďakovať. Bežne dostávam aj knihy, ktoré obce vydávajú, CD-čká, ktoré mám v aute, a tak si na návštevníkov spomínam. Na jednej z besied sa ma pýtali na obľúbený kvet a ja som povedala vlčí mak, pretože je to kvet mojej mladosti. Návštevníci z okresu Sobrance prišli s obrazom vlčích makov namaľovaným akademickým maliarom. Dojalo ma to k slzám.

Viac..  Eugen Jurzyca: Boj proti klimatickej zmene je jeden z najviac investičných projektov v histórii ľudstva

Ako vplývajú tieto stretnutia na vás? Čo vám dávajú?

Je to pre mňa veľmi obohacujúce, pretože sa mnohí pýtajú otázky, o ktorých som si myslela, že ich každý vie, no zisťujem, že to tak nie je. O fungovaní Európskeho parlamentu či o fungovaní Európskej únie. Keď potom idem na besedy, tak viem, že im to musím vysvetliť a svoje besedy potom zameriavam na témy, ktoré ich zaujímajú.

Keď porovnáte návštevy súčasné s návštevami pred rokmi, vidíte rozdiel?

Áno, myslím si, že je veľký rozdiel medzi tým, čo sa ľudia pýtali pred tým a čo sa pýtajú teraz. Informovanosť je väčšia, ľudia majú dostupnejšie informácie a niekedy ma prekvapia ako detailne sú zamerané otázky. Veľa sa pýtajú aj študenti, z ktorých sa mnohí chystajú študovať v zahraničí a podnecuje ich to. Pýtajú sa napríklad na Európsky dobrovoľnícky zbor, ako by mohli ako dobrovoľníci prispieť. Sú ochotní priložiť ruku k dielu. Veľmi ma to teší, a to aj z toho dôvodu, že napríklad euroskeptické strany, ktoré sú na Slovensku, týchto mladých ľudí nezverbujú na svoju stranu.

Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedala europoslankyňa Monika Smolková.

O vik

Odporúčame pozrieť

brexit

Dôsledky brexitu sú podľa nemeckého dipolomata aj po troch rokoch citeľné

Po uplynutí troch rokov od odchodu Spojeného kráľovstva z Európskej únie (EÚ) obe strany Lamanšského …

Consent choices