Barnier
Hlavný vyjednávač EÚ Michel Barnier. PHOTO: © European Union.

Nečakané stretnutie vyjednávačov. Dohoda o brexite stále nepadla

BRUSEL / Najskôr sa v Bruseli nečakane stretli vyjednávači o brexite a už o pár hodín vyšla správa, že sa konečne aj dohodli. Zverejnil ju server „Politiko“ s odvolaním sa na tri diplomatické zdroje. Radosť však bola predčasná. Táto informácia nakoniec nebola pravdivá.

Hlavný vyjednávač EÚ Michel Barnier neskôr na twitteri potvrdil, že napriek intenzívnemu úsiliu sa stále nedohodli. Hlavným sporným bodom je fungovanie colného režimu na hranici medzi Írskom a Severným Írskom. Posun sa očakáva o niekoľko dní počas summitu šéfov vlád, ktorý predseda Európskej rady označil za okamih pravdy pre brexitové rokovania.

Junker v rozhovore, s ktorými prišli rakúske médiá povedal: „Ak dohoda nebude hotová do konca októbra, tak to dokončíme v novembri.“  Na otázku, či je ešte vôbec možné, aby Británia z EÚ neodišla, odpovedal vyhýbavo. „To je na uvážení britského parlamentu a britskej vlády. Do vnútorných vecí britského kabinetu sa nechcem miešať,“ povedal Juncker.

Viac..  Slovenskí europoslanci žiadajú SZĽH, aby hráči z KHL nehrali v reprezentácii

Briti schválili odchod svojej krajiny tesnou väčšinou v referende v júni 2016, z EÚ by mala podľa predbežných plánov Británia odísť v marci budúceho roka. Dohodu by ale Briti s EÚ mali dosiahnuť čo najskôr, pretože ju musia ratifikovať jednotlivé členské štáty Európskej únie.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices