voda
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Bezpečná a kvalitnejšia pitná voda pre všetkých v EÚ

V utorok 23.10. bude Európsky parlament hlasovať o zlepšovaní kvality pitnej vody a prístupu k nej pre všetkých občanov. Nové pravidlá by mali znížiť aj množstvo odpadu z plastových fliaš.

Drvivá väčšina obyvateľov EÚ má dobrý prístup ku kvalitnej pitnej vody. Vyplýva to z výskumu Európskej environmentálnej agentúry, ktorého výsledky publikovala v roku 2016. Viac ako 98,5% vzoriek odobratých v rokoch 2011 až 2013 spĺňalo európskej štandardy.

Tie v EÚ stanovuje smernica o pitnej vode. Obsahuje minimálne požiadavky na kvalitu vody určenej pre ľudskú spotrebu (pitie, varenie a ostatné) a pravidlá proti kontaminácii.

Táto smernica by sa už čoskoro mala dočkať svojej reformy, ktorej cieľom je posilniť dôveru občanov a nabádať ich k tomu, aby balenú vodu nahradili vodou z kohútika. Výbor EP pre životné prostredie prijal v septembri v tejto súvislosti správu, kde žiada prístup ku kvalitnej pitnej vode pre všetkých ľudí, zvlášť pre tie skupiny obyvateľstva, ktoré doteraz pitnú vodu majú len v obmedzenom množstve alebo vôbec.

Cieľom novely je okrem iného ešte viac zlepšiť kvalitu vody z vodovodu a znížiť množstvo baktérií a znečisťujúcich látok. Množstvo olova by sa malo napríklad znížiť na polovicu. Okrem toho sa bude monitorovať výskyt mikroplastov. Nové pravidlá zvýšia aj transparentnosť a prístup občanom k informáciám.

Voda z vodovodu je nielen lacnejšia ale aj šetrnejšia k životnému prostrediu v porovnaní s balenou vodou. Poslanci chcú preto podporiť zavádzanie fontán s pitnou vodou na verejných miestach ako napríklad letiská alebo nákupné centrá a taktiež povzbudzovať reštaurácie, aby svojím zákazníkom servírovali vody z kohútika.

Viac..  EK: kľúčové kroky na riadenie klimatických rizík, aby chránila ľudí a prosperitu

Keby mali ľudia prístup ku kvalitnejšej pitnej vode, spotreba balenej vody by sa mohla znížiť o 17 %. Vyplýva to z odhadov Európskej komisie. Ľudia by tak nielen ušetrili peniaze, ale znížil by sa aj dopad na životné prostredie – emisie CO2 a plastový odpad.

To, že kvalita pitnej vody je pre Európanov veľmi dôležitá, ukazuje aj úspech občianskej iniciatívy Right2Water, pod ktorú sa podpísalo viac ako 1,8 milióna občanov. Počas verejnej konzultácie sa ukázalo, že ľudia si nie sú istí kvalitou pitnej vody v iných krajinách EÚ, aj keď táto voda spĺňa požiadavky na kvalitu. Signatári tu okrem iného žiadali aj to, aby bola populácia o kvalite vody pravidelne informovaná.

Ďalšie kroky

Parlament bude o nových pravidlách rokovať v pondelok 22. októbra večer. Deň na to sa bude o nich hlasovať. Po hlasovaní budú nasledovať trojstranné rokovania s Európskou komisiou a Radou ministrov.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices