europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

PREHĽAD: Toto je program europarlamentu, riešiť bude najmä plastový odpad a pitnú vodu

Počas blížiaceho sa plenárneho zasadnutia budú poslanci hlasovať o redukcii plastového odpadu v moriach a oceánoch, kvalite pitnej vody a bezpečnosti našich údajov na Facebooku. 

V stredu je na pláne hlasovanie o nových opatreniach, ktoré by mali znížiť množstvo plastového odpadu, ktorý znečisťuje moria a oceány. Niektoré jednorazové plastové výrobky, pre ktoré už existujú neplastové varianty, ako napríklad taniere, slamky a príbory, by mali byť postupne zakázané.

V utorok sa bude hlasovať o nových požiadavkách na kvalitu pitnej vody. Tvorcovia legislatívneho návrhu chcú znížiť výskyt znečisťujúcich látok a nabádať ľudí k tomu, aby pili viac vody z vodovodu, čím by sa podstatne znížila spotreba plastových fliaš.

Po škandále Cambridge Analytica, počas ktorého vyšli na svetlo informácie o neopatrnom zaobchádzaní s údajmi o miliónoch užívateľov Facebooku, budú poslanci hlasovať o uznesení, kde žiadajú prešetriť, ako firma rešpektuje európske pravidlá o ochrane údajov.

V stredu budú poslanci hlasovať o parlamentnom stanovisku ohľadne európskeho rozpočtu na rok 2019. Parlament tu chce vyčleniť viac prostriedkov na podporu mladých ľudí, výskum a infraštruktúru.

V ten istý deň sa bude hlasovať o posilnení a zefektívnení schengenského informačného systému. Cieľom nových pravidiel je zlepšiť výmenu informácií medzi štátnymi orgánmi v záujme boj proti terorizmu, medzinárodnej trestnej činnosti a nelegálnej migrácii.

Systém vyberania diaľničných poplatkov by sa mal zmeniť, aby lepšie odrážal reálne využívanie ciest a znečistenie ovzdušia. Diaľničné známky platné na určité časové obdobie by tak mali nahradiť poplatky vyratúvané na základe prejdenej vzdialenosti. Hlasovať sa o tom bude vo štvrtok.

Viac..  EÚ ohlásila vyše sedem miliardovú pomoc pre Egypt

V ten istý deň je na rade aj hlasovanie o antibiotikách v poľnohospodárstve. Nová legislatíva žiada znížiť podávanie antibiotík hospodárskym zvieratám, aby sa liekom odolné baktérie nedostávali do našej stravy.

V utorok pred poslancami v pléne vystúpi rumunský prezident Klaus Iohanis, ktorý s nimi bude diskutovať o budúcnosti Európy. Deň na to príde do parlamentu predseda Európskej rady Donald Tusk, s ktorým sa bude rokovať o migrácii, bezpečnosti a záveroch európskeho summitu o brexite.

Tento týždeň sa dozvieme aj to, ktorý film získa od parlamentu Filmovú cenu LUX 2018. Víťaza vo štvrtok vyhlási predseda Antonio Tajani.

O dac

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

Európska ľudová strana pokračuje v dialógu o európskom poľnohospodárstve a Európskej farmárskej dohode v Taliansku …

Consent choices