Angela Merkel
Nemecká kancelárka Angela Merkel. PHOTO: © European Union.

Berlín uvalil embargo na Saudskú Arábiu. Vyhlási bojkot aj zvyšok Európy?

BERLÍN / Po vražde saudského novinára Džamála Chášukdžího je celá Európa v strehu. Či budú jednotlivé krajiny bojkotovať Saudskú Arábiu zostáva otázne. Berlín sa rozhodol uvaliť embargo na vývoz zbraní do Rijádu a vyzýva k tomu aj ďalších. Môže to napokon ovplyvniť ceny ropy?

Nemecko tento rok vyviezlo do Saudskej Arábie zbrane za takmer pol miliardy eur, teraz vyzýva krajiny Európskej únie, aby Saudskú Arábiu bojkotovali. Všetko pre vraždu novinára. „Súhlasím s každým, kto tvrdí, že vývoz zbraní, aj keď už teraz limitovaný, nemôže za týchto okolností pokračovať,“ uviedla nemecká kancelárka Angela Merkel.

​Podľa bezpečnostného anlaytika sa dá očakávať, že k Nemecku a jeho výzve sa aspoň po verbálnej stránke pridajú aj ďalšie krajiny. Na druhej strane, Saudská Arábia je bohatý klient a dlhodobý bojkot ich môže výrazne zabolieť a tak si budú hľadať únikové cestičky. „Či to bude priamo, nepriamo cez tretiu krajinu, alebo pod zásterkou humanitárnej pomoci. Do Saudskej Arábie vyváža každý, kto chce, počnúc USA, cez Západnú Európu. Ruskú federáciu či Čínu,“ povedal Jaroslav Naď, bezpečnostný analytik SSPI.

Slovensko zo Saudskou Arábiou obchoduje tiež. Vlani sme odtiaľ doviezli chemikálie za osem miliónov a vyviezli autá za vyše 40 miliónov. So zbraňami oficiálne neobchodujeme: „Ministerstvo hospodárstva SR tento rok neudelilo žiadnu exportnú licenciu do Saudskej Arábie, teda zo Slovenska neboli do tejto krajiny vyvezené žiadne zbrane. Žiadosti o udelenie exportnej licencie boli zamietnuté zo zahraničnopolitických dôvodov na základe negatívneho stanoviska MZVaEZ SR,“ Miroslav Kohút, tlačový odbor MH SR.

Otázne je ako a či vôbec zákaz vývozu zbraní ovplyvní ceny ropy. Podľa analytičky všetko stojí a padá na tom, ako sa k vražde novinára Džamála Chášukdžího postavia Spojené štáty. „Ak by sa prezident Trump rozhodol zaujať veľké stanovisko voči Saudskej Arábii, je možnosť, že by prijala opatrenia voči európskym trhom. Je možné, že Saudská Arábia by sa rozhodla znížiť výdaj ropy,“ vysvetlila Barbara Kelemen, analytička STRAT-POL. „V novembri alebo decembri sa bude rozhodovať o nových kvótach, čo sa týka OPECu, tam by mohla SA pretláčať, aby sa kvóty nenavyšovali, čo by mohlo znamenať nedostatok na ropnom trhu a tým pádom zvýšenie cien ropy,“ objasnil Kamil Boros, analytik X-Trade Brokers.

Viac..  L. Miko: Slovensko naplno nevyužíva potenciál, ktorý mu EÚ ponúka

Z dlhodobého hľadiska by to ale mohlo poškodiť samotnej Saudskej Arábii. „Po ropnom embargu v 1973 sa začala ropa ťažiť z plošín, minulú dekádu sa našli technológie na ťažbu ropy z bridlíc,“ povedal Kamil Boros. „Celé hospodárske existovanie SA vrátane nákupu zbraní závisí od príjmov z ropya ja by som nečakal, že SA ochudobní samu seba tým, že obmedzí ťažbu ropy,“ dodal František Šebej, expert na zahraničnú politiku.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Nemecký minister poľnohospodárstva chce rozšíriť štátnu pomoc pre farmárov v EÚ

Nemecký minister poľnohospodárstva Cem Özdemir chce rozšíriť štátnu pomoc pre poľnohospodárov v Európskej únii (EÚ). …

Consent choices