benova
Europoslankyňa Monika Beňová. PHOTO: © European Union- EP.

Monika Beňová: Podiel zamestnancov na vlastníctve spoločností môže mať pozitívny dopad na ich stabilitu a rozvoj

Počet zamestnancov vlastniacich podnikové akcie sa celkovo v rámci Európskej únie posilňuje. Zároveň sú však členské krajiny, medzi ktoré sa zaraďuje aj Slovensko, v ktorých podiel zamestnancov na vlastníctve podnikov nezohráva v hospodárstve žiadnu významnú úlohu.

Neznamená to, že by zamestnanecké akciovky na Slovensku neboli, v porovnaní s mnohými  inými krajinami EÚ je však ich podiel do veľkej miery zanedbateľný,“ uviedla poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Beňová. Dôvodom je aj absencia účinných politík a nástrojov, ktoré by podniky k výraznejšiemu zapájaniu zamestnancov do vlastníckej štruktúry a tým aj do rozhodovacieho procesu motivovali. Medzi najčastejšie patrí napríklad výraznejšie daňové zvýhodnenie pre takéto spoločnosti,“ priblížila.

Z viacerých uskutočnených analýz pritom vyplýva, že podniky ponúkajúce zamestnancom podiely kapitálu vytvárajú napríklad viac pracovných miest, majú vyššiu produktivitu, zamestnanci dostávajú lepšie mzdy či si viac sporia na dôchodok.

Viac..  M. Beňová: Právo na opravu má obmedziť často neodôvodnené zdražovanie výrobkov

Zvýšená participácia zamestnancov na vlastníctve tak môže mať pozitívny vplyv na ich sociálnu ochranu, ale aj na samotnú stabilitu a rozvoj takýchto firiem,“ zdôraznila Monika Beňová. Potenciálom finančnej účasti zamestnancov na vlastníctve podnikov sa budú poslanci zaoberať na dnešnom plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu.

O dac

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Europoslanci žiadajú ráznu reakciu v rámci boja proti ruskému zasahovaniu

Európsky parlament vyzýva politické vedenie v EÚ a členské štáty, aby urýchlene a rázne bojovali …

Consent choices