benova
Europoslankyňa Monika Beňová. PHOTO:© European Union- EP.

Monika Beňová: Využívanie alternatívnych palív si vyžaduje rýchlejší rozvoj infraštruktúry

Doprava má z hľadiska dosahovania existujúcich klimatických cieľov v Európskej únii (EÚ) významný potenciál. Aktuálne zodpovedá za približne štvrtinu vyprodukovaných skleníkov plynov a zároveň je jediným odvetvím, kde množstvo vypúšťaných emisií ešte stále narastá.

Jednou z možností ako zmeniť súčasný trend je výraznejšia podpora využívania alternatívnych palív. To si samozrejme vyžaduje rýchlejší a efektívnejší rozvoj príslušnej infraštruktúry,“ pripomenula europoslankyňa Monika Beňová. Práve pokrok v oblasti zavádzania infraštruktúry pre alternatívne palivá je jednou z tém dnešného plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu.

Na európskej úrovni bola v tejto oblasti v roku 2014 prijatá smernica, ktorá priniesla pomerne veľkú flexibilitu a žiadne záväzné ciele smerom k členským štátom,“ priblížila poslankyňa. Ambície a aj pokrok jednotlivých krajín v tejto oblasti sa tak vo veľkej miere odlišujú.

Viac..  Europarlament prijal smernicu o práci pre digitálne platformy

Spoločným cieľom je nepochybne obmedzenie negatívnych environmentálnych vplyvov sektoru dopravy. Ďalšie budovanie samotnej infraštruktúry musí ísť spoločne s rozvojom na trhu s nízko emisnými vozidlami,“ uviedla Monika Beňová. Podpora využívania alternatívnych palív a budovania súvisiacej infraštruktúry je dôležitá aj z hľadiska znižovania závislosti na dovoze fosílnych palív a pre posilňovanie energetickej bezpečnosti EÚ a jej členských krajín.

O dac

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Europoslanci žiadajú ráznu reakciu v rámci boja proti ruskému zasahovaniu

Európsky parlament vyzýva politické vedenie v EÚ a členské štáty, aby urýchlene a rázne bojovali …

Consent choices