film
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Komisia predstavila katalóg, ktorý uľahčí prístup k európskym filmom online

Komisárka Mariya Gabrielová zodpovedná za digitálnu ekonomiku a spoločnosť na medzinárodnom veľtrhu filmovej klasiky Marché international du film classique v Lyone predstavila prototyp katalógu európskych filmov – jednu z hlavných iniciatív Digital4Culture, ktorá je zároveň súčasťou Európskeho roka kultúrneho dedičstva 2018.

Nový katalóg, ktorý bol založený s podporou Európskeho audiovizuálneho observatória, umožní odborníkom, verejným orgánom a občanom pristupovať k informáciám o európskych filmoch a ich online dostupnosti v rámci služieb videa na požiadanie (VOD) vo všetkých krajinách EÚ.

Komisárka Gabrielová uviedla: „Musíme zabezpečiť, aby sa európskym dielam dostalo diváckej pozornosti, akú si zaslúžia. Digitálna transformácia má kľúčový potenciál posilniť pozitívny vplyv kultúry, a to z hospodárskeho aj zo spoločenského hľadiska. Práve to je cieľom katalógu európskych filmov a v širšom zmysle v tom spočíva aj výzva našej stratégie #Digital4Culture – využiť toto cenné spojenie medzi digitálnymi technológiami a kultúrou.“

Komisár pre vzdelávanie, kultúru, mládež a šport Tibor Navracsics dodal: „Európske kultúrne dedičstvo zahŕňa nielen pamiatky, literatúru, maliarstvo či rôzne zvyky a tradície, ale aj mimoriadne bohatú kinematografiu. S nadšením vítam túto iniciatívu v rámci Európskeho roka kultúrneho dedičstva, vďaka ktorej bude mať široká verejnosť prístup k európskym filmom, či už tým starším alebo tým novším.“

Európske filmy v súčasnosti predstavujú iba približne 25 % filmov ponúkaných online službami VOD v Európskej únii. Existujú síce vnútroštátne databázy, ale na európskej úrovni zatiaľ podobného nástroja niet. Európa patrí medzi najväčších svetových producentov filmov. Medzi rokmi 2007 a 2016 ich bolo natočených vyše 18-tisíc, pričom celkový objem výroby sa zvýšil o 47 % – z 1 444 celovečerných snímok v roku 2007 na 2 124 v roku 2016.

V súčasnosti má katalóg ešte podobu prototypu a obsahuje údaje zo 115 služieb VOD a informácie o 35 tisícoch európskych filmov. Zverejnenie verzie beta sa očakáva na jar 2019 a konečné uvedenie do prevádzky zasa koncom budúceho roka.

Viacnásobné výhody 

Tento inovačný nástroj, ktorý je financovaný z programu MEDIA zameraného na podporu európskeho audiovizuálneho sektora, bude prístupný občanom, odborníkom i verejným orgánom. Výhody katalógu sú rôzne:

  • pre občanov: lepšia viditeľnosť európskej kinematografie v celej EÚ vďaka tejto skutočnej virtuálnej kinotéke s bohatou a rozmanitou ponukou,
  • pre profesionálov: autori a výrobcovia budú vedieť, v ktorých krajinách a vďaka ktorým službám sú ich filmy k dispozícii cez VOD; distribútori, ktorí chcú viac spropagovať svoje európske filmy, budú môcť identifikovať služby VOD, ktoré ponúkajú podobné diela, a teda by mohli mať záujem aj o tie ich; služby VOD budú môcť nájsť európske filmy na internete z iných regiónov, ktoré by mohli zaujať ich publikum,
  • pre verejné orgány: vďaka katalógu budú informované o kvalite legálnej ponuky európskych filmov v digitálnom svete; konkrétnejšie podporné fondy a agentúry na propagáciu filmov budú vedieť, či filmy, ktoré podporujú, sú skutočne k dispozícii a či sa teda exportujú do iných členských štátov; katalóg navyše bude predstavovať nástroj pre regulačné orgány, vďaka ktorému budú môcť monitorovať vykonávanie nedávnej revízie smernice o audiovizuálnych mediálnych službách, v ktorej bola stanovená minimálna kvóta 30 % európskych diel s cieľom rozšíriť a viac zviditeľniť európske filmy online.
Viac..  E. Brogiová: Zákon o slobode médií je súčasťou úsilia EÚ o posilnenie demokracie

Súvislosti

Táto iniciatíva je súčasťou stratégie Digital4Culture a Európskeho roka kultúrneho dedičstva 2018. Digitálna revolúcia umožňuje nové a inovatívne formy umeleckej tvorby, širší a demokratickejší prístup ku kultúre a k dedičstvu, ako aj nové spôsoby prístupu ku kultúrnemu obsahu, jeho využívania a speňažovania. V snahe zohľadniť tento vývoj sa stratégia Digital4Culture opiera aj o návrhy na modernizáciu pravidiel ochrany autorských práv a na uľahčenie cezhraničného prístupu k televíznym a rozhlasovým programom online, o ktorých v súčasnosti rokujú Európsky parlament a Rada EÚ a ktoré sú súčasťou stratégie pre jednotný digitálny trh.

Európsky katalóg čerpá podporu z programu MEDIA, ktorý je súčasťou iniciatívy Kreatívna Európa. Za posledných 27 rokov bolo vďaka programu MEDIA vyvinutých a distribuovaných viac ako 2-tisíc filmov, dokumentov, televíznych seriálov a v poslednom čase aj animovaných diel. Komisia v ďalšom rozpočtovom období 2021 – 2027 navrhuje zvýšiť rozpočet programu MEDIA o 30 %, teda o 1,2 miliardy EUR. V nasledujúcich rokoch sa bude investovať viac peňazí do medzinárodnej propagácie a distribúcie európskych diel a do inovatívneho rozprávania príbehov vrátane virtuálnej reality.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices