Europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Európsky parlament vyzval členské štáty na zákaz neofašistických a neonacistických združení a skupín

Európsky parlament vyjadril obavy z nárastu normalizácie fašizmu, rasizmu a xenofóbie a vyzval členské štáty EÚ na zákaz neofašistických a neonacistických združení a skupín.

Poslanci v uznesení, ktoré plénum schválilo pomerom hlasov 355 (za): 90 (proti): 39 (zdržalo sa hlasovania), odsúdili absenciu rozhodných opatrení proti neofašistickým a neonacistickým skupinám, ktorá umožnila nárast xenofóbie v Európe. Uznesenie pripomína útoky v Nórsku v roku 2011, pri ktorých zahynulo 77 ľudí, vraždu poslankyne britského parlamentu Jo Cox v roku 2016 a nedávny útok fašistickej skupiny v Taliansku na poslankyňu Európskeho parlamentu Eleonoru Forenzu.

Zákaz všetkých fašizmus glorifikujúcich organizácií

Beztrestnosť, ktorú pociťujú krajne pravicové organizácie v niektorých členských štátoch, je podľa poslancov jedným z dôvodov nárastu násilných trestných činov. Toto neofašistické a neonacistické násilie ovplyvňuje spoločnosť ako celok a zameriava sa na konkrétne menšiny, ako sú napríklad Európania tmavej pleti, osoby afrického pôvodu, Židia, moslimovia, Rómovia, občania tretích krajín, LGBTI osoby a osoby so zdravotným postihnutím, dodávajú.

Parlament navrhuje, aby členské štáty zriadili v rámci svojich policajných zložiek jednotky boja proti trestným činom z nenávisti, a vyzýva zodpovedné vnútroštátne orgány, aby takéto trestné činy vyšetrovali a postihovali. Plénum tiež vyzvalo členské štáty, aby zakázali neofašistické a neonacistické zoskupenia a akékoľvek nadácie alebo združenia, ktoré vyzdvihujú a glorifikujú nacizmus a fašizmus.

Ukončenie tichej spolupráce s neofašistami a neonacistami

Parlament vyjadril pohoršenie nad správami o kolúzii politických predstaviteľov, politických strán a predstaviteľov orgánov činných v trestnom konaní s neofašistami a neonacistami v niektorých členských štátoch. Poslanci v tejto súvislosti vyzvali členské štáty, aby kategoricky odsúdili a sankcionovali trestné činy z nenávisti a prejavy nenávisti, ale aj hľadanie vinníkov zo strany politikov a verejných činiteľov, ktorí tak priamo normalizujú a posilňujú nenávisť a násilie v spoločnosti.

Viac..  Komisia navrhuje zvýšenie ciel na ruské a bieloruské obilné výrobky

Uznesenie tiež požaduje prijatie opatrení proti šíreniu rasizmu, fašizmu a xenofóbie na internete. Európska komisia a členské štáty by za týmto účelom mali spolupracovať so sociálnymi médiami.

Stop rasizmu v športe a podpora vzdelávania

Uznesenie žiada členské štáty a národné športové federácie, najmä futbalové kluby, aby potláčali prejavy rasizmu, fašizmu a xenofóbie na štadiónoch a v športovej kultúre, a to tak, že odsúdia a potrestajú zodpovedné osoby a v spolupráci so školami a mimovládnymi organizáciami podporia pozitívne vzdelávacie aktivity zamerané na mladých futbalových fanúšikov.

Členské štáty by zároveň podľa poslancov mali pripraviť programy, ktoré by pomáhali jednotlivcom opustiť násilné neofašistické a neonacistické skupiny.

Uznesenie pripomína dôležitú úlohu vzdelávania, a to najmä mladších generácií, pri zvyšovaní informovanosti o dejinách a vyzýva na jasné odmietnutie fašistických zločinov minulosti. Zdôrazňuje tiež, že pravda o holokauste nesmie byť zľahčovaná.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices