sud
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Tri pokusy nevyšli, prichádza štvrtý. Slovensko stále nemá svojho sudcu v Luxemburgu

BRATISLAVA / Slovensko sa už po štvrtý raz pokúsi o reparát. Stále totiž nemáme svojho sudcu v Luxemburgu. Naši kandidáti jednoducho nespĺňajú kritériá, čo nedávno kritizovali aj europoslanci. Najnovšie voľby budú už o štyri týždne.

Súdna rada už bude koncom novembra vyberať nášho kandidáta na post dodatočného sudcu všeobecného súdu v Luxemburgu. Ide o prestížny post a momentálne to vyzerá tak, že sa oň budú uchádzať dvaja ľudia. A síce prezidentov poradca Ján Mazák, ktorý okrem iného má aj bohaté skúsenosti z európskeho práva a taktiež bol aj sudcom ústavného súdu a potom Michal Kučera, ktorý dlhé roky pôsobí na európskom súde pre ľudské práva v Štrasburgu.

Súdna rada zatiaľ tieto mená komentovať nechce. Tvrdí, že počká pre istotu do piatku, a to vzhľadom na to, že boli sviatky, či nejaká prihláška nepríde poštou. Tento post je veľmi lukratívny, a to nielen pre platové ohodnotenie, ktoré sa hýbe okolo 20 000 eur, ale aj preto, že ide o veľmi vyhľadávaný a prestížny post. Slovensko má ale dlhodobo veľký problém obsadiť ho. Poradný výbor nám zamietol troch kandidátov. Bola to súčasná ombudsmanka Mária Patakyová, potom Radoslav Procházka a naposledy sudca najvyššieho súdu Ivan Rumana.

Viac..  Raňajkové jedlá: EP prijal pravidlá pre lepšiu informovanosť spotrebiteľov

Každého z nich zamietli pre iný dôvod. Pri Márii Patakyovej to bolo neovládanie francúzštiny, pri Radoslavovi Procházkovi jeho kontroverzné angažovanie sa v politike a napokon sudca Rumana neuspel, pretože podľa nášho ministra spravodlivosti nebol dostatočne odborne zdatný. Slovensko je jedinou Európskou krajinou, ktorá tento prestížny post nemá obsadený.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices