Vybor EP
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

PREHĽAD: Toto je program europarlamentu, riešiť bude najmä rozpočet EÚ a obchodnú dohodu s Japonskom

Poslanci sa budú tento týždeň zaoberať dlhoročným rozpočtom EÚ, obchodnou dohodu s Japonskom a novými pravidlami pre crowdfunding. 

Dlhodobý rozpočet EÚ

Poslanci sa budú tento týždeň zaoberať tým, ako by mal vyzerať dlhodobý rozpočet EÚ na roky 2021 až 2027. Rozpočtový výbor stanoví svoje priority. Jeho členovia budú hlasovať o priebežnej správe k budúcemu viacročnému finančnému rámcu. Poslanci chcú podporiť predovšetkým hospodársky rast a vytváranie nových pracovných miest. Chcú udržať financovanie výskumu, infraštruktúry, podpory pre malé a stredné podniky a študentský program Erasmus+.

Obchod medzi EU a Japonskom

Výbor pre medzinárodný obchod čaká v ten istý deň hlasovanie o obchodnej dohode medzi EÚ a Japonskom. Ide o zatiaľ najväčšiu obchodnú dohodu, ktorú EÚ doteraz vyrokovala. Mala by vytvoriť bezcolnú zónu pokrývajúcu 600 miliónov ľudí. Do platnosti by mala vstúpiť v roku 2019. Najprv však musí prejsť hlasovaním v pléne a odobriť ju musia aj členské štáty.

Viac..  Europarlament prijal nové pravidlá transparentnosti pre politickú reklamu

Crowdfunding v Európe

Hospodársky výbor sa bude zaoberať možnosťami ako crowdfundingovým platformám uľahčiť poskytovanie služieb naprieč EÚ. Nové pravidlá by mali start-upom zlepšiť prístup k tomuto spôsobu financovania.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices