Johannes Hahn
Eurokomisár Johannes Hahn. PHOTO: © European Union-EP.

Bolo by férové zastaviť prístupové rokovania s Tureckom, hovorí eurokomisár pre rozšírenie

BERLÍN – Európsky komisár pre susedskú politiku a rokovania o rozširovaní Johannes Hahn vyhlásil, že podľa jeho názoru by bolo férové úplne zastaviť prístupové rokovania s Tureckom. „Myslím si, že v dlhodobom horizonte by bolo férovejšie, aby sa EÚ a Turecko vydali každý vlastnou cestou a ukončili prístupové rokovania,“ povedal Hahn pre nemecký denník Die Welt. „Turecké členstvo v Európskej únii nie je v dohľadnej dobe reálne,“ dodal eurokomisár.

To, že prístupové rokovania s Tureckom pokračujú aj napriek zjavnej nereálnosti tureckého vstupu do EÚ, podľa Hahna iba „blokuje cestu k realistickému strategickému partnerstvu“ medzi Ankarou a EÚ.

Na to, že turecké členstvo v únii je za súčasných podmienok vylúčené, upozorňujú analytici už dlhé roky. Môžu za to najmä diktátorské sklony a nedemokratické kroky prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, ktorý vládne v Turecku železnou rukou a väzní tisíce svojich ideových oponentov, predovšetkým z radov Kurdov a údajných stúpencov duchovného vodcu Fethullaha Gülena, ktorý žije v americkom exile.

Viac..  Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Európska únia bola pritom nejednotná v názore, či je správne Turecko prijať, aj pred Erdoganovou radikalizáciou, keď sa ešte krajina reálne vo viacerých sférach približovala k Európe. Niektorí európski predstavitelia pritom argumentovali aj tým, že Turecko je moslimská krajina a Európa by podľa nich mala zostať kresťanská.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices