Tajani
Predseda EP Antonio Tajani. PHOTO: © European Union-EP.

Antonio Tajani: Veríme v demokraciu a rešpektujeme rozhodnutie britského ľudu

Brexit je predovšetkým o ľuďoch, o právach občanov, zachovaní mieru v Severnom Írsku a ochrane pracovných miest, vyhlásil vo štvrtok predseda EP Antonio Tajani v reakcii na dohodu o brexite.

„Brexit je predovšetkým o ľuďoch. O právach našich občanov, zachovaní krehkého mieru v Severnom Írsku a ochrane pracovných miest ovplyvnených odchodom Spojeného kráľovstva,‟ vyhlásil predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani po štvrtkovom zasadnutí Konferencie predsedov, teda predsedu EP a lídrov politických skupín, na ktorom ich hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier informoval o podrobnostiach dohody o vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ.

„Veríme v demokraciu a rešpektujeme rozhodnutie britského ľudu. Text, na ktorom sa dohodla Európska únia a Spojené kráľovstvo je prvým krokom na dlhej ceste. Som však optimistom a verím, že prispeje k budúcim blízkym vzťahom medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom. Ako som vždy hovorieval, Spojené kráľovstvo opúšťa Európsku úniu, nie Európu,‟ dodal predseda EP.

„Rád by som sa poďakoval Michelovi Barnierovi za jeho neúnavnú prácu a duch spolupráce, ktorý tvoril základ našich vzájomných vzťahov. Rád by som tiež ocenil zásadný príspevok Riadiacej skupiny Európskeho parlamentu pre brexit,‟ uviedol Antonio Tajani.

Viac..  Ivan Štefanec: Vyzývame nepodporovať terorizmus a nasledovať Česko, Fínsko a Švédsko

„Táto dohoda by mala ukázať, že akýkoľvek výsledok [rokovaní] bude kvalitatívne horší ako plné členstvo [v EÚ], a zároveň chrániť záujmy únijnej dvadsať sedmičky a práva jej občanov. Demonštruje, za čo sa Európska únia zasadzuje: solidaritu a jednotu jej členov,‟ vyhlásil predseda EP.

„Chcem tiež jasne vyhlásiť, že toto je iba začiatok novej etapy [brexitu]. Európsky parlament bude požiadaný, aby dohodu schválil, a preto bude vývoj naďalej sledovať s cieľom zaistiť, že naše podmienky budú dodržané,‟ dodal Antonio Tajani.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices