rodina
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Slovensko a ďalšie krajiny V4 idú do sporu s Rakúskom. Problémom sú rodinné prídavky

BRATISLAVA / Krajiny V4 sa sa vo štvrtok v Bratislave spojili v boji proti novému rakúskemu opatreniu. Rakúsko len nedávno prijalo zákon, podľa ktorého Slováci pracujúci v Rakúsku,ale žijúci na Slovensku, dostanú výrazne nižšie príspevky na dieťa. Oproti rakúskym rodičom dostanú len dvojtretinovú dávku. Zníženie sa týka všetkých cudzincov, ktorí tam pracujú a platia dane, no nežijú tam.

Slováci pracujúci v Rakúsku doteraz poberali na deti do troch rokov 179, 40 eur. Po novom to bude 109,12 eur. Rodičia odkazujú, že je to nespravodlivé, pretože dane v Rakúsku platia rovnako. „V Rakúsku pracujem a odvádzam tu patričné dane…Príde mi preto spravodlivé poberať aj ich výhody,“ hovorí slovenská mamička. „Tie prídavky sú niečo, s čím si dokážem vyrovnať aj benzín, ktorý je dnes veľmi drahý. Budem do budúcna rozmýšľať, či sa mi to oplatí,“ dodáva.

„Aj naši zamestnanci, ktorí v Rakúsku pracujú, platia rovnaké sociálne odvody a dane ako aj domáci. Prečo by nemali mať rovnaké sociálne dávky,“ uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter. Najvyšší predstavitelia ministerstiev práce V4 veria, že všetko prešetrí Európska komisia. „Táto indexácia je nedôstojná a je popretím rovného zachádzania. Naši zamestnanci prispievajú rovnako, ako všetci ostatní,“ uviedol Petr Hůrka, štátny tajomník ministerstva práce Českej republiky.

Viac..  Krajiny EÚ sa dohodli na prísnejších pravidlách pre dovoz ukrajinských výrobkov

„Toto jednostranné rozhodnutie Rakúska ťažko porušuje základné princípy Európskej únie, lebo sa meria dvojitým metrom,“uviedla Katalin Novák, maďarská ministerka zodpovedná za politiku rodiny a mládeže.

„Ide o diskrimináciu a nesúhlasíme s tým, aby členské štáty únie odsúhlasovali takéto predpisy,“ tvrdí Stanislav Szwed, poľský štátny tajomník Ministerstva pre rodinu a prácu.

Prvýkrát na stretnutí zaznelo, že o podobnom kroku ako Rakúsko uvažuje ďalších 5 európskych krajín a o to tvrdší postoj V4 zaujala. Príspevky na dieťa v Rakúsku poberá až vyše 87 tisíc detí z krajín V4, zo Slovenska je to asi 29 tisíc detí. Európska komisia už avizovala, že rakúsky zákon preskúma.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices