Erlingsson
Benedikt Erlingsson. PHOTO: © European Union-EP.

Víťaz filmovej ceny LUX 2018: Môj film je aj varovaním

Filmovú cenu LUX tento rok od parlamentu získal film Žena vo vojne. Pozrite si rozhovor s jeho režisérom Benedikt Erlingsson, kde hovorí o klimatických zmenách a ich dopade na demokraciu. 

„Je to príbeh o žene, ktorá chce zachrániť svet… Istým spôsobom je to o demokracii, manipulácii médiami a boji za životné prostredie aj práve ľudí konať, hoci by tým porušovali pravidlá,“ opisuje svoj film islandský režisér. Jeho „umelecko-ekologický akčný thriller“ je zasadený do prekrásnej islandskej prírody, aby divákovi ukázal dramatickosť a naliehavosť ekologických problémov.

Varovanie

„Môj film je aj varovaním. Existuje totiž zvláštna kultúra popierania a ignorovania tohto problému. To, čo musíme zmeniť, je náš životný štýl, čo je pre našu generáciu veľkou výzvou,“ povedal Erlingsson počas Facebook Live rozhovoru, ktorý sme s nám robili po udelení ceny.

Hlavnou hrdinkou filmu Žena vo vojne (Kona fer í stríð) je Halla – energická a nápaditá učiteľka hudby, ktorá žije druhý život ako bojovná Amazonka a ochrankyňa prírody proti ťažbe. Práve vo chvíli, keď plánuje svoju najodvážnejší operáciu proti miestnej hlinikárni, sa dozvie že jej žiadosť o adopciu bola konečne uznaná a na Ukrajine na ňu čaká malé dievčatko. Dostane sa do obrovskej dilemy a kladie si otázku, ako skombinovať jej ekologické presvedčenie s túžbou stať s matkou. Silu nakoniec nájde v prírode a ľuďoch, ktorí stoja pri nej v jej ekologickom aktivizme.

“Ženy ustavične zachraňujú svet”

Za hlavnú postavu do filmu osadil herečku Halldóra Geirharðsdóttir. Na otázku, prečo si do svojho filmu ako hlavnú hrdinku vybral ženu, reagoval slovami, že „ženy zachraňujú svet neustále. Niekedy používajú iné stratégie ako muži. Svet dnes potrebuje zachrániť a v týchto bojoch o životné prostredie sú ženy často v prvej línii.“

Filmy a politika

Predseda parlamentu Antonio Tajani počas odovzdávania ceny vyzdvihol úlohu, ktorú filmový tvorcovia zohrávajú pri formovaní politickej debaty.

„Filmy vo finále sa zaoberali tromi témami, ktoré sú pre budúcnosť Európy kľúčové: rizikom spojeným s extrémnym nacionalizmom, naliehavosťou zachrániť životné prostredie a potrebou nájsť odpovede na otázky spojené s migráciou… Tým, že nám ukazujete váš nový a osobný pohľad na našu Európu, sa výrazne zapájate do politickej debaty, ktorá sa v tejto inštitúcii koná každý deň.“ vyhlásil.

Viac..  Europoslankyňa Miriam Lexmann: Musíme prehodnotiť ciele "Green Dealu"

Bededikt Erlingsson sa okrem toho vyjadril aj k budúcoročným európskym voľbám: „Sme poslednou generáciou, ktorá môže urobiť niečo proti klimatickým zmenám. Ak to nespravíme my, pre naše deti to už bude neskoro. Preto musíme ísť voliť, je to ten najsilnejší nástroj, ktorý máme k dispozícii, ak chceme zachrániť svet,“ hovorí.

Okrem filmu Žena vo vojne sa do finále dostali aj snímky Styx a Druhá strana všetkého.

Cena publika

Poslanci si svojho víťaza už vybrali, no tým sa ešte nič nekončí. O troch filmoch, ktoré sa dostali do finále, môžete hlasovať aj vy a rozhodnúť tak, ktorý z nich získa cenu publika.

Ak sa na vás pritom usmeje šťastie, pozveme vás na budúci rok na Filmový festival v Karlových Varoch, kde to budete práve vy, kto vyhlási cenu publika.

Podpora európskej kinematografie

Počas uplynulých dvanástich rokov sa Parlamentu podarilo takto zviditeľniť už viac ako sto filmov. Pre všetky tri filmy, ktoré sa dostanú do finále, zabezpečíme každý rok titulky vo všetkých 24 jazykoch EÚ. Pre víťazné filmy je vyrobená aj verzia pre zrakovo a sluchovo postihnutých a okrem toho sa mu dostane aj podpory počas medzinárodného uvedenia do kín.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices