Lajcak berlin
Minister Miroslav Lajčák so svojím rezortným partnerom Heiko Maasom. PHOTO: MZVaEZ SR.

Minister Lajčák podpísal v Berlíne Akčný plán k Prehĺbenému dialógu

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Lajčák rokoval v Berlíne v rámci pracovnej návštevy Nemecka so svojím rezortným partnerom Heiko Maasom. Predmetom rozhovoru boli bilaterálne vzťahy oboch krajín, aktuálne zahraničnopolitické otázky, európske témy, narastajúci extrémizmus, situácia na Západnom Balkáne, predsedníctvo SR vo Vyšehradskej skupine a v neposlednom rade aj nadchádzajúce predsedníctvo v Organizácii pre bezpečnosť a spolupráce v Európe (OBSE), ktoré Slovensko prevezme od 1. januára budúceho roku.

Šéf slovenskej diplomacie informoval nemeckého partnera o plánovaných prioritách v uvedenej organizácií aj v kontexte aktuálneho konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou v Azovskom mori. „Záleží nám na upokojení situácie a chceme hľadať politické riešenia, ktoré by prispeli k mierovému urovnaniu sporu medzi Moskvou a Kyjevom, ale aj v rámci ďalších konfliktov na teritóriu OBSE, vrátane tých zmrazených. Našu pozornosť chceme zamerať taktiež na ľudí, ktorí sú priamo postihnutí týmito  konfliktmi,“ uviedol minister Lajčák. V kontexte bezpečnostnej situácie v Európe partneri hovorili o výzvach, ktoré stoja pred oboma krajinami, aj ako členmi NATO a EÚ. Pokiaľ ide o Západný Balkán, ministri prediskutovali vývoj v regióne aj s ohľadom na európsku perspektívu krajín tohto regiónu. Osobitnú pozornosť venovali vzťahom medzi Belehradom a Prištinou pričom sa zhodli, že prípadná výmena území medzi Srbskom a Kosovom by mohla mať negatívne konzekvencie v podobe neželaného a nebezpečného precedensu.

Ministri zahraničných vecí SR M. Lajčák a Nemecka H. Maas podpísali Akčný plán k Prehĺbenému dialógu medzi oboma krajinami, ktorý vytvorí štruktúrovaný rámec pre pravidelný expertný dialóg medzi jednotlivými ministerstvami. Pracovný program na roky 2019-2021 vznikol na základe vzájomnej dohody oboch krajín a vychádza z podpísaného memoranda o porozumení medzi ministrami zahraničných veci oboch krajín v nemeckom Wolfsburgu. „Som rád, že sa inštitucionálne vzťahy medzi rezortmi oboch krajín posilnia bez ďalšej administratívnej záťaže a expertný dialóg v prioritných oblastiach vzájomnej spolupráce bude na pravidelnej a štruktúrovaného báze“ konštatoval minister Lajčák. Zároveň dodal, že obe krajiny  si v tomto roku pripomenuli 25. výročie vzniku samostatnej SR ako aj 25 rokov od nadviazania diplomatických stykov. „Nemecko je náš kľúčový partner a spojenec v zahraničnopolitickej, bezpečnostnej, aj hospodárskej oblasti,“ zdôraznil ďalej M. Lajčák, ktorý taktiež vyzdvihol význam nemeckých investícií pre ekonomiku Slovenska.

Viac..  Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ - Mercosur

Šéf slovenskej diplomacie ďalej vystúpil ako hlavný rečník na podujatí Nadácie Korber Berlin Foreign Policy Forum o budúcnosti Európy a Európskej únie po budúcoročných voľbách do Európskeho parlamentu. Vzhľadom na skutočnosť, že išlo o vystúpenie v Berlíne, sa M. Lajčák zameral na symboliku múru, ako faktora, ktorý rozdeľuje. Ako uviedol, Berlínsky múr rozdeľoval dvadsaťosem rokov nielen mesto, kontinent, ale aj celý svet. Múry podľa neho patria do minulosti. Európania si ako protipól vybudovali rastúcu a prosperujúcu úniu bez hraníc. „Európa nebola nikdy slobodnejšia, prosperujúcejšia a bezpečnejšia, než je dnes, keď sme vybudovali spoločenstvo hodnôt,“ zdôraznil šéf slovenskej diplomacie. Zároveň vyjadril ľútosť nad odchodom Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska z EÚ, čo je podľa neho dôsledkom toho, že úniu sužujú už deväť rokov viaceré krízy, od finančnej až po migračnú. Ľudstvo podľa Lajčáka v súčasnosti čelí výzvam, ktoré žiaden múr nezastaví Sú nimi klimatické zmeny, chudoba, hlad a veľké rozdiely, ktoré vedú k nárastu radikalizácie a terorizmu. „Jediným východiskom je držať spolu – spolupráca, multilateralizmus, kompromis. Žiaden európsky štát, ani Nemecko nie je dostatočne veľké a silné na to, aby čelilo týmto výzvam osamote. Ak chceme prežiť, potrebujeme silnú úniu ako globálneho hráča na medzinárodnej politickej scéne,“ uviedol slovenský minister. Zároveň dodal, že Európu dnes nerozdeľuje múr, ale tí, čo v Európu veria a tí, čo nie, tí čo vravia pravdu a tí čo klamú, tí čo chcú spolupracovať a tí, ktorí na to nemajú potrebnú vôľu.

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices