pocitac
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Koniec diskriminácie pri nakupovaní online. Geoblocking končí

Dobrá správa pre tých, ktorí radi nakupujú online. Od 3. decembra platí v EÚ zákaz geografického blokovania a automatického presmerovávania.

Nákupy na webe sa stali neodmysliteľnou súčasťou nášho života. Kupujeme tak všetko možné, od oblečenia a elektroniky až po nábytok. Minulý rok nákup na internete uskutočnilo 57% Európanov. Slováci európsky priemer dokonca o čosi prevyšujú – na internete ich nakupovalo 59%.

A aj keď tretina týchto zákazníkov si objednala tovar z inej krajiny, aj online nakupovanie má svoje hranice a bariéry, ktoré zákazníkov zbytočne frustrujú.

V pondelok 3. decembra nadobúda účinnosť nové nariadenie, ktoré prináša koniec geografickému blokovaniu. Európskym obchodníkom ukladá povinnosť, aby umožnili prístup k svojim tovarom a službám z celej EÚ a za rovnakých podmienok pre všetkých. Parlament nové nariadenie prijal 6. februára 2018.

Geografické blokovanie 

Alebo geoblokovanie je akékoľvek obmedzovanie online zákazníkov na základe ich národnosti, bydliska alebo miesta pripojenia.

Určite sa vám už stalo, že ste si niečo vyhliadli na webe a momente, keď ste klikli na „kúpiť“, webstránka vám oznámila, že budete presmerovaní na jej miestnu verziu. Na ktorej vec, ktorú ste hľadali, už nemajú. Alebo vás to automaticky presmeruje na miestnu verziu hneď na začiatku, aj keď ste naschvál zadali adresu webu s koncovkou inej krajiny.

Niektoré online obchody zas neakceptujú zahraničné platobné karty, neumožnia vám zaregistrovať sa na nich s vašou adresou, alebo majú pre každú krajinu iné ceny.

V decembri 2015 Európska komisia uskutočnila rozsiahly prieskum, kde skúmala tisícky webstránok z celej Únie. A dospela k veľmi zaujímavému výsledku – len v 37% prípadov si mohli kupujúci vyhliadnutý tovar aj naozaj zakúpiť. Tí ostatní sa stretli s rozličnými obmedzeniami a radšej to vzdali.

Viac..  J. Sturnaras: V roku 2024 sú možné štyri zníženia úrokových sadzieb ECB

Čo proti geoblokovaniu robil Európsky parlament

Európsky parlament chcel s touto diskrimináciou skoncovať, aby ste z jednotného trhu mali výhody nielen v reálnom živote ale aj online. V Parlamente má túto legislatívu na starosti poľská poslankyňa Roza Thun (EPP), ktorá vypracovala  správu k návrhu Komisie.

„Som veľmi hrdá na to, že po roamingu a prenosnosti online služieb sa nám spoločne s komisiou podarilo nájsť riešenie proti geoblokovaniu. Milióny občanov budú mať z toho úžitok,“ uviedla Róża Gräfin von Thun und Hohenstein.

Nové pravidlá sa vzťahujú na širokú škálu tovarov a služieb, vrátane:
  • fyzických tovarov, ako je napríklad oblečenie, nábytok alebo elektronika,
  • online služieb- napríklad webhosting alebo cloud služby,
  • zábavy – lístky do kina či na koncert.

Z nariadenia sú vyňaté produkty, na ktoré sa vzťahujú autorské práva, ako sú napríklad e-knihy alebo filmy. Parlament sa však postaral o to, aby Komisia do dvoch rokov zhodnotila uplatňovanie novej legislatívy a preskúmala možnosti zahrnúť do nej aj tieto produkty.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices