vesmir
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Vesmírna politika EÚ: Nový program ráta so spolupracujúcou Európou

Európsky vesmírny program nesmie zaostávať za konkurentmi, apeluje priemyselný výbor EP. Vesmírne technológie sa využívajú v doprave, poľnohospodárstve i telekomunikáciách. 

Vesmírna stratégia EÚ sa síce týka kozmu, no úžitok z nej majú predovšetkým firmy a občania. Poslanci z výboru pre priemysel a výskum preto podporili vytvorenie vesmírneho programu EÚ a Európskej vesmírnej agentúry. Navrhovaný rozpočet vo výške 16 miliárd eur na obdobie 2021-2027 pokrýva programy ako Galileo, Copernicus a Program na pozorovanie vesmíru.

„Moderná bezpečná, konkurencieschopná, efektívna a udržateľná doprava výrazne závisí na vesmírnom programe. Navigačný systém a pozorovanie Zeme z vesmíru zvyšujú výkon dopravných služieb, čo prináša mnoho výhod ako na globálnej, tak i európskej úrovni,“ vysvetľuje význam vesmírneho programu spravodajca návrhu Massimiliano Salini (EPP).

Efektívnym riadením dopravy znižujeme emisie a prispievame k riešeniu klimatickým zmien. Väčšie nasadenie dronov posunie vpred doručovacie a poštové služby, lepšie plánovanie leteckých trás zníži počet zrušených letov a hluk,“ vyratúva výhody taliansky poslanec.

Vesmírne technológie sú potrebné pre celú škálu dôležitých služieb, na ktorých sú Európania závislí. Žiadna s členských krajín si však nemôže dovoliť vesmírny program sama.

Viac..  EÚ ohlásila vyše sedem miliardovú pomoc pre Egypt

„Nový vesmírny program ráta so spolupracujúcou Európou. Jeho cieľom je dosiahnuť výsadné postavenie Európy v pozorovaní planéty, navigácii a technologickom výskume. Aj keď je Európa v súčasnosti druhou vesmírnou veľmocou, ak si chceme túto pozíciu udržať, tak musíme zintenzívniť našu spoluprácu. Nezabúdajme, že tradičné kozmické veľmoci sú stále veľmi aktívne a že sa zároveň objavujú noví hráči, ktorí Európe v tejto oblasti konkurujú,“ zdôrazňuje Salvini.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices