teplo
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Domácnosti môžu kúriť podľa potreby. Slovensko má krízové situácie pod kontrolou

BRATISLAVA / Slovensko je na zimu pripravené. Premiér Peter Pellegrini a Minister hospodárstva Peter Žiga sa v pondelok ráno stretli so zástupcami energetických spoločností, aby si povedali, ako zvládneme možné krízové scenáre. Niekoľko krát zopakovali, že Slovensko nič nezaskočí.

Stretnutie energetikov s predstaviteľmi vlády je o tomto čase naplánované každý rok. Pripomeňme, že minulú zimu sme minuli viac ako 5 miliárd kubíkov zemného plynu. Tento rok sa očakáva v podobných číslach. Vzhľadom na aktuálnu eskaláciu vzťahov medzi Ruskom a Ukrajinou však môžu nastať isté výkyvy dodávok plynu, a tak je na mieste otázka zásob.

Po tom, čo sme zažili počas zimy 2008/2009, keď k nám prestal prúdiť plyn z Ukrajiny, už Slovensko dováža plyn aj z iných častí Európy. Napríklad z Českej republiky či Rakúska. Zatiaľ teda idú dodávky plynu podľa plánu, no keby nastal najhorší scenár, teda úplné zastavenie dodávok z východu, 100 dní by sme mali byť bez problémov. To už hovoríme o polovici marca, kedy už spotreba zrejme nebude taká ako počas najchladnejších dní. Jeden a pol milióna odberateľov na Slovensku tak môže bez problémov kúriť podľa potreby ďalej.

Viac..  EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices