Benova
Europoslankyňa Monika Beňová. PHOTO: © European Union- EP.

Monika Beňová: Rumunsko a Bulharsko patria do Schengenu

Úvod tohto týždňového plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu (EP) je venovaný otázkam týkajúcim sa vstupu Bulharska a Rumunska do Schengenského priestoru.

Kritériá na tento vstup splnili obe balkánske krajiny ešte v roku 2011. Na ich neprijatie odvtedy neexistujú žiadne relevantné dôvody. Rumunsko a Bulharsko jednoducho patria do Schengenu. Do plnenia jednotlivých opatrení boli navyše ochotné investovať v ekonomicky neľahkých časoch,“ pripomenula poslankyňa EP Monika Beňová.

Pristúpenie oboch krajín by zároveň pomohlo aj z hľadiska ochrany vonkajších hraníc Európskej únie, Schengen by sa vďaka nemu stal omnoho kompaktnejší. Problémom je dlhotrvajúce nekompromisné politické správanie a nesúvisiace požiadavky niektorých z tzv. starých členských štátov. Tie neoprávnene odsúvajú Rumunsko a Bulharsko na druhú koľaj,“ uviedla europoslankyňa.

Aj v minulosti, keď napríklad pred jedenástimi rokmi vstupovalo do Schengenu Slovensko spolu s ďalšími ôsmymi krajinami, existovali obavy čo sa stane po otvorení hraníc. Tie sa nakoniec vôbec nepotvrdili a naopak sa ukázali ako prehnané. Ministri vnútra členských štátov by preto v Rade pre spravodlivosť a vnútorné veci mali čo najskôr rozhodnúť o pristúpení oboch krajín ako plnohodnotných členov, uzavrela Monika Beňová.

Viac..  Von der Leyenová vyjadrila sústrasť rodinám humanitárnych pracovníkov WCK

O dac

Odporúčame pozrieť

nasilie

Europarlament schválil historicky prvé pravidlá EÚ o boji proti násiliu na ženách

Cieľom nových pravidiel je predchádzať rodovo motivovanému násiliu a chrániť jeho obete, najmä ženy a …

Consent choices