Tajani
Antonio Tajani. PHOTO: © European Union- EP.

Antonio Tajani: Novinári tvoria prvú líniu pri obrane ľudských práv

Predseda EP Antonio Tajani v pondelok pri príležitosti sedemdesiateho výročia prijatia Všeobecnej deklarácie ľudských práv vyzdvihol úlohu novinárov pri ich obrane.

Stalo tak krátko po zahájení decembrového plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu v Štrasburgu.

„Európsky parlament bol vždy popredným obhajcom ľudských práv,‟ uviedol predseda EP poukazujúc pritom aj na Sacharovovu cenu za slobodu myslenia. Parlament týmto ocenením už tridsať rokov vyzdvihuje osoby a organizácie, ktoré významným spôsobom prispievajú k boju za ľudské práva. Sacharovova cena za rok 2018 bude v stredu formálne udelená ukrajinskému filmovému režisérovi Olegovi Sencovovi.

Päť laureátov Sacharovovej ceny získalo v minulosti aj Nobelovu cenu za mier. Antonio Tajani v tejto súvislosti zagratuloval držiteľom Sacharovovej ceny Denisovi Mukwegemu a Nádiji Murád, ktorí si dnes prevzali v Osle tohtoročnú Nobelovu cenu za mier. Predseda EP zároveň vyjadril ľútosť nad úmrtím Ľudmily Alexejevy, ktorá získala Sacharovovu cenu v roku 2009.

Viac..  Komisia uverejňuje správu o stave Schengenu s prioritami na nasledujúci rok

Novinári tvoria prvú líniu pri obrane ľudských práv, uviedol Antonio Tajani. Predseda EP v tejto súvislosti pripomenul vraždy Daphne Caruany Galizie, Jána Kuciaka a Džamála Chášúkdžího, pozornosť upriamil aj na množstvo nespravodlivo väznených novinárov na celom svete.

O dac

Odporúčame pozrieť

Martin Hojsík: Potrebujeme zabezpečiť, aby v celej EÚ mali občania prístup k slobodným médiám

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE. Akt …

Consent choices